Martin Luther King születésnapja nemzeti ünnep az Egyesült Államokban

2005. január 17. 11:11

Martin Luther King, az amerikai fekete polgárjogi mozgalom Nobel-békedíjas vezetőjének születésnapja (1929. január 15.) alkalmából 1986-tól január harmadik hétfője nemzeti ünnep és munkaszüneti nap az Egyesült Államokban.

Martin Luther King teológiai doktorátust szerzett, 1953-tól baptista lelkészként dolgozott az alabamai Montgomeryben, majd 1960-tól Atlantában.

1955-ben lépett fel először polgárjogi aktivistaként, amikor az autóbuszokon érvényben levő, a feketéket sújtó ülőhely-elkülönítés ellen emelte fel szavát, s buszbojkottot szervezett Montgomeryben. Akcióját siker koronázta, egy évvel később a város tömegközlekedési eszközein megszűnt a faji megkülönböztetés.

1957-ben megalapította és elnökként vezette a Southern Christian Leadership Conference-t, a száz egyházi és polgári szervezetet tömörítő erőszakmentes ellenállási mozgalmat.

Az erőszak nélküli ellenállás szellemében mondta el 1963. augusztus 28-án "I have a dream" (Van egy álmom) című híres beszédét Washingtonban, ahol hívó szavára 200 ezer fős békemenet vonult fel és tüntetett a faji megkülönböztetés ellen.

Nagyszerű szónok, a feketék jogainak leghatásosabb szószólója volt, de felemelte szavát az Egyesült Államok vietnami szerepvállalása ellen is. 1964-ben Nobel-békedíjat kapott. Négy évvel később merénylet áldozata lett, egy bérgyilkos lőtte le Memphisben.

 

(mult-kor/MTI)

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma