2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Botrány és náci pornó

2004. február 25. 09:00

A fiatal és sikeres német író, Thor Kunkel legújabb könyvében a Harmadik Birodalom egyik legkínosabb titkát, a nácik megrendelésére készült pornófilmek témáját dolgozta fel. Kiadója - esztétikai kifogásokra hivatkozva - visszalépett a regény megjelentetésétől. Sokan vélik azonban úgy: a visszautasítás valódi oka az, hogy a könyv túlságosan felmentő képet fest a tömeggyilkos náci rendszer működtetőiről.

Korábban

Századfordulós pornófilmeket találtak Franciaországban
Csoportszex, meleg és leszbikus jelenetek, valamint egy apácának egy ebbel folytatott románca is látható azokon az 1905 és 1930 között készült ős-pornófilmeken, amelyek nemrég kerültek elő egy `felettébb jó hírű` francia család házának padlásáról.
Meghalt Hitler angyala
Bár keveset hallani róla, Angliában is elég népes tábora volt a fasizmus híveinek. A 30-as években még csak megtűrt, majd a háború alatt internálótáborokba zárt
Hitler walesi szeretője
Adolf Hitler kis híján házasságot kötött egy félig walesi származású nővel, Richard Wagner zeneszerző menyével.

Botránykönyv a láthatáron

A német irodalmi élet biztosra vette, hogy Thor Kunkel, az egyik legígéretesebb fiatal német író legújabb regénye, Az utolsó lépcsőfok (Endstufe) megjelenése újabb hatalmas sikert hoz a már eddig is több díjjal dicsekvő szerzőnek. Annál is inkább, mert a könyvben minden megvolt, ami a sikerhez kell: szex, még több szex, nácik, megint csak nácik - és egy könnyfakasztó, romantikus befejezés. Sőt, a történet eseményei Kunkel saját és alapos kutatásán nyugodtak: az író eredeti levéltári forrásokból és a résztvevőkkel készített interjúkból a Harmadik Birodalom egyik legkínosabb titkát, a nácik pornófilm-gyártását tárta fel.

Kunkelnek sikerült felkutatnia magukat a filmeket is, így közvetlenül azokat használhatta fel 622 oldalas könyvének megírásához, melyet kiadója, a Rowohlt legelőször "a bizarr náci társadalom tömény, aprólékosan kidolgozott ábrázolásának" nevezett. Február közepén Kunkel mégis arra a meglepő hírre tért vissza amszterdami szabadságáról, hogy kiadója önkényesen leállította a könyv kiadását - két hónappal a regény boltokba kerülése előtt. Alexander Fest, a Rowohlt kiadó vezetője közelebbről meg nem nevezett "esztétikai" és "tartalmi" problémákkal magyarázta az utolsó pillanatban hozott döntést. Az ügy egy héten át uralta a német lapok irodalmi rovatait, ahol egyre többen adtak hangot annak a véleményüknek, mely szerint Kunkel bűne nem esztétikai természetű volt.

A kézirat ismerői szerint a szerző a regény kitalált figuráit - akik egy képzeletbeli berlini fajhigiénés intézetben dolgoznak - túlságosan vonzónak és esendőnek ábrázolta, a holokauszt pedig jószerivel elsikkad a történetben.

"A feltételezés nevetséges, az eljárás pedig felháborító" - nyilatkozta Kunkel. "Semmi mást nem akartam a könyvemmel, csak közelebb hozni a német történelem egyik legsötétebb korszakát, annak is egy kevéssé ismert fejezetét. A regény 1941-ben játszódik, amikor Németországban még béke volt. A regény a Szovjetunió elleni támadás idején kezdődik, szereplői pedig a Harmadik Birodalom morbid és élvhajhász felső tízezerjének tagjai. Nem arról van szó, hogy lebecsülöm a holokausztot, hanem egyszerűen csak arról, hogy ez a történetben nem játszik közvetlenül szerepet. Mégis, mit képzel magáról Fest, kicsoda ő?"

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár