2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tömegmédia működött már a 16. században is

2004. szeptember 8. 10:03

Korábban


A szűz királynő szeretői

Felix Pryor amerikai történész "I. Erzsébet élete levelekben" című, a University Of California Press gondozásában megjelent kötetében kapott helyet az angol királynő és IV. (Rettegett) Iván cár levelezésének egy gyöngyszeme, amely ékesszólóan bizonyítja, hogy a legnagyobbak is csak emberek.

A pucér keblek aranykora

A 17. századi angol asszonyok, királynőktől az utcanőkig, gyakran hordtak olyan ruhát, mely fedetlenül hagyta az egyik vagy akár mindkét mellüket - derül ki egy mentalitás-történeti kutatásból, mely a kor populáris kultúráját, azon belül is a népszerű ballada-illusztrációkat elemzi.

A trónutódlás tabutéma volt

`Lényegében nem sok különbséget találunk e nyomtatványok hangvétele és aközött, ahogy a mai média bemutatja az uralkodókat. Az elfogultság, a személyes vélemény akkor is és most is tetten érhető. Az írások azonban korántsem csak Erzsébet dicsőségét zengték` - teszi hozzá a kutató. `Az egyszerű emberek reményei és vágyai is kiolvashatók voltak belőlük.`


Egy norwichi iskolaigazgató például azt bizonygatja, hogy az Erzsébet uralkodása alatt élvezett 20 évnyi béke sokkal többet ér, mint bármiféle külföldi háborúban szerzett dicsőség. Márpedig ez közkeletű vélemény volt Norwichben - nagyrészt a területre a spanyolok által elfoglalt Németalföldről érkezett menekültek nagy számának köszönhetően. "Norwich környékén akkoriben rengeteg súrlódás és viszály volt az őslakosok és a háborús menekültek között" - magyarázza Woodcock. "A probléma mai megfelelőjét - a háborús menekültek és az őslakosok ellentétét - fájdalmasan jól ismerjük."


Természetesen akkor is léteztek, és ma is megvannak a határai annak, hogy mit szabad leírni egy királyi személyről és mit nem. Csak a következmények mások: annak, aki akkoriban illetlenséget talált volna közzétenni uralkodójáról, akár a kezét is lecsaphatták.


"Erzsébet idejében a cenzúra különösen szigorú volt, a királynő igen óvatosan bánt a nyilvánosságra kerülő hírekkel. A legérinthetetlenebb tabutémák közé tartozott Erzsébet házassága és a trónutódlás kérdése. Ugyanakkor ezek érdekelték a legjobban az embereket, hiszen örökös hiányában trónviszály és polgárháború fenyegette az országot. Igen érzékeny téma volt ez akkoriban" - mondja Woodcock.


"Eredményeinket gondos és hosszú kutatómunka előzte meg, melybe bevontuk a londoni és oxfordi könyvtárakat, illetve a norwichi és más környékbeli levéltárakat is" - mondta munkájáról a kutató. "Ugyanakkor nagy kaland is volt!"


Woodcock kutatása egy nagyobb, a warwicki egyetemen folyó társadalomtörténeti kutatási projekt része.

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár