2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Színházi előadással idézi meg Cziffra György életét egykori francia tanítványa Párizsban

2023. december 13. 13:25 MTI

Különleges színházi előadással idézi meg Párizsban Cziffra György zongoraművész magyarországi életét egykori tanítványa, Pascal Amoyel nemzetközi hírű francia virtuóz. A produkció a Montparnasse Színházban látható.

Cziffra György
Cziffra György (kép forrása: cziffrafesztival.hu / Kreszt Albert)

A Le Pianiste aux 50 doigts (Az 50 ujjú zongorista) címmel a Montparnasse Színházban Christian Fromont rendezésében bemutatott nyolcvanperces előadás személyes történettel kezdődik, amelyben Pascal Amoyel, Chopin, Liszt és Beethoven műveinek egyik legismertebb francia tolmácsolója elmeséli első találkozását Cziffra Györggyel.

A francia zongorista 1983-ban, 12 évesen a házmestere tanácsára kereste fel az akkor már Párizsban élő magyar virtuózt, aki nem sokkal korábban alapítványt hozott létre fiatal művészek támogatására.

A tanítvány nyolc évig járt a magyar mesterhez, aki annyira megkedvelte őt, hogy egy nap elkezdett neki mesélni hihetetlen magyarországi sorsáról, mielőtt még 1956-os disszidálását követően világhírű zongorista lett belőle Párizsban. Először a gyerekkoráról Angyalföldön, ahol tehetsége gyorsan megmutatkozott, és ötéves korában egy arra járó vándorcirkusz egyik fő attrakciója lett. A mesélés közben a zongorista Schumann Gyermekjelentek című művéből ad elő, majd Szkrjabin orosz zeneszerző egyik darabját játssza el a színpad közepén álló zongorán.

Ezután a francia zongoraművész igazi színészi átéléssel elmeséli, hogyan lett Cziffra György kilencévesen a legfiatalabb diák, akit valaha felvettek a budapesti Zeneakadémiára. A második világháború kitörésekor Cziffrát besorozták, tankvezető lett, itt az előadás hangvétele is szomorúbbá válik. Ezen epizód felidézésekor Amoyel már Liszt Ferenc Temetés című művét játssza. A történetmesélés felgyorsul: Cziffra dezertált, felugrott egy Oroszországba tartó vonatra, de a szovjetek először letartóztatták és internálták. Amoyel a mestere által ekkor átélt érzéseket Hacsaturján Kardtánc című művén keresztül idézi fel.

Cziffra György 1946-os szabadulását követően élete új fordulatot vett: apjához hasonlóan bárzongorista lett a pesti éjszakában. 1950-ben feleségével és kisfiúkkal megpróbálta elhagyni Magyarországot, de a menekülése nem sikerült, így politikai fogolyként Miskolcra, a Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem építkezésére került, ahol kőfaragásra osztották be és csak fortélyok árán tudta megkímélni a kezét.

Pascal Amoyel itt már teljesen a mestere bőrébe bújik, és Cziffrához méltó virtuóz improvizációs játékot mutat be: az 1940-es évek slágerei mellett a Happy Birthdayt eljátssza Mozart, Beethoven, Debussy, Schönberg vagy ragtime stílusban, felidézve mestere találkozását amerikai jazz-zenészekkel.

Cziffra György 1954-ben térhetett vissza a komolyzenéhez, az előadás első nagy hazai, a Zeneakadémián adott koncertjének egyik részletével zárul, amelyet Pascal Amoyel a mesterévé lényegülve ad elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár