Időskor: ugrás az evolúcióban

2004. július 9. 10:00

Az életkor növekedése jelentheti a kulcsot az emberi evolúcióhoz: a kutatók megtalálták azt az időszakot, amikortól elkezdtünk `öregedni`.

Életet az éveknek

`Az idős emberek jelentik a kulcsot az emberi civilizációhoz` - nyilatkozták kedden azok a kutatók, akik bizonyítékot találtak egy különös evolúciós folyamatra. Nevezetesen arra, hogy nagyjából 30000 évvel ezelőtt kimutathatóan megnőtt elődeink átlagéletkora - magyarán egyre többen kezdtek tovább élni. A folyamat pedig népesedési robbanáshoz vezetett.


Rachel Caspari a Michigani Egyetemről és Sang-Hee Lee a kaliforniai Riverside Egyetemről arra a felfedezésre jutottak, hogy azok az embercsoportok, amelyekben több idős ember volt, bizonyos területeken jóval sikeresebbek voltak ellenfeleiknél.


"Sok elméletet olvashatunk azzal kapcsolatban, mi lehetett az a tényező, ami előnyt biztosított a mai embernek. Kutatásunk egy egyszerű dologgal magyarázza ezt a változást, bár a teljes folyamatra - vagyis hogy hogyan lettek a modern emberek idősebbek és bölcsebbek - még nincs bizonyíték" - mondta Caspari.


"Nézetünk szerint az életkor emelkedése két következménnyel járt a túlélés esélyének növekedésében" - mondta Caspari, az evolúcióra specializálódott antropológus egy telefoninterjúban a Reutersnek. "Először is az egyedeknek több utóduk lehetett, hiszen ha valaki tovább él, még akkor is lehet gyereke, ha a gyerekeinek már van. Másodszor aki tovább él, tovább gazdagíthatja anyagi javakkal a családját, ami növeli a leszármazottak túlélési esélyét. A populáció mérete tehát növekszik. Mivel pedig a tényezők erősítik egymást, az egész folyamat elég gyorsan végbemehet."

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma