Vatikáni dokumentumgyűjtemény az inkvizícióról

2004. június 29. 17:53

Hat évvel az inkvizícióról tartott tudományos szimpózium után jelentette meg az egykor rettegett egyházi szervezetről dokumentumgyűjteményét a Vatikán.

George Cottier bíboros szerint a publikálás nem azért késett, mert valaki ellenezte, hanem mert egyes szakértők betegségük miatt elmaradtak munkájukkal - írta a madridi El País című lap.


A kötet megjelenése alkalmából II. János Pál pápa újra bocsánatot kért az inkvizíció visszaéléseiért. A Roger Etchegaray bíboros által felolvasott üzenetben a Szentatya, mint az 1994-es Tertio Millenio enciklikában és a 2000. március 12-i jubileumi beszédében, sajnálatát fejezte ki azokért a tettekért, amelyeket a Szent Hivatal "az igazság szolgálatában nem evangéliumi módszerekkel" elkövetett. Hangsúlyozta, hogy a bocsánatkérés vonatkozik mind az inkvizícióval összefüggésbe hozható drámákra, mind az emlékezetben megmaradt sebekre.


A Szent Hivatal inkvizíciós bíróságai a XIII. században jöttek létre a dominikánus rend kezdeményezésére és 1252-től kezdve, amikor IV. Ince pápa engedélyt adott a kínzás alkalmazására, félelmetes intézményekké váltak. Cottier bíboros a könyv bemutatásán pontosította, hogy a Vatikán bocsánatkérése nem terjed ki "a közvéleményben elterjedt bizonyos dolgokra, amelyek inkább mítoszok, mint valóság."


Agostino Borromeo, a könyv kiadója ennek kapcsán elmondta, hogy Spanyolországban például, ahol a legrosszabb hírű bíróságok működtek, 1540 és 1700 között, a Szent Hivatal legintenzívebb korszaka alatt, 44674 ítéletet hoztak, de ezek között csupán 800, azaz 1,8 százalék volt halálos ítélet. Németországban eközben 25 ezer feltételezett boszorkányt égettek el az inkvizíciós és a polgári bíróságok vegyesen.


Jean-Louis Tauran bíboros, a Vatikán könyvtárának vezetője bejelentette, hogy szakértők dolgoznak azoknak a könyveknek a listáján, amelyeket a Szent Hivatal tiltottnak minősített és kivont a könyvtárból. Az öt zsáknyi könyv csak három évszázaddal később került vissza.


(MTI Panoráma)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma