2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt az utolsó polgárháborús özvegy

2004. június 9. 00:56

Elhunyt az amerikai polgárháború katonáinak özvegyei közül az utolsó, a 97 éves Alberta Martin - közölte hétfőn az Alabama állambeli Enterprise város kórházának szóvivője.

De most már tényleg az utolsó. Már korábban is hírt adtunk nevezetes történelmi események utolsó tanúinak elhunytáról: alig pár hete az első világháborúban részt vett utolsó magyar honvédet búcsúztattuk, az év elején pedig a jütlandi tengeri ütközetben részt vett utolsó angol baka elhunytáról írtunk. Tavaly arról kaptunk hírt: meghalt az egyik utolsó amerikai polgárháborús özvegy. Akkor cikkünket azzal fejeztük be: "Az utolsó polgárháborús veterán, aki a déli államok katonája volt, az 1950-es években halt meg. Özvegye, a 95 éves alabamai Alberta Martin azonban még mindig jó egészségnek örvend." Nos, szomorúan jelentjük: Alberta Martin hétfőn követte férjét, s immár az utolsó polgárháborús veterán-feleség is az igazak álmát alussza.

Alberta férjét, William Jasper Martint 1864. május 24-én sorozták be a konföderációs hadseregbe az Alabama állambeli Andalusiában, s a közeli Auburn város Watts-erődjében képezték ki. Az 1861-ben kitört háború utolsó évében, 1865 júniusában részt vett a richmondi csatában, ahonnan nem sebesüléssel, hanem rubeolával került a városi kórházba. Ot is töltötte a teljes júliust. 1921-től veterán-nyugdíjat kért és kapott Alabama államtól.

Martin 1927. december 10-én, 87 évesen vette feleségül az akkor 21 éves Albertát. Alberta Stewart 1906-ban született, nagyon szegény családból - szülei aratómunkások voltak. 11 éves volt, mikor anyja rákban meghalt, egy évvel később pedig bátyját a francia frontra vitték harcolni.

Alberta első férje, Howard Farrow taxisofőr volt, gyermekük születése előtt közvetlenül elhagyta feleségét, majd nem sokkal később autóbalesetben meg is halt. A család délre, Alabamába költözött, itt találkozott a fiatal nő az idős férfival, akinek 50 dolláros nyugdíja rendes megélhetést biztosított Albertának és fiának. Martinnak is voltak - persze már felnőtt - gyermekei. Így esett, hogy még a nászútjukon is negyedmagukkal aludtak egy szobában. Az alig négy és fél évig tartó házasságból egy fiú született. Mikor az idős hölgyet annak idején megkérdezték, miért ment hozzá egy több mint hatvan évvel idősebb emberhez, így válaszolt: "Inkább vagyok egy öregember kedvese, mint egy fiatal szolgája."

Ezen az álláspontján már Martin halála után két hónappal változtatott, hiszen férjhez ment egy másik Martinhoz, aki az öreg Martin első házasságából származó unokája volt. Együtt is maradtak ötven évig, egészen a férj (szám szerint a harmadik) 1983-ban bekövetkezett haláláig.

Martin az özvegy visszaemlékezése szerint keveset beszélt a polgárháborúról. Leginkább arról panaszkodott, mennyit éhezett, és milyen kétségbeesetten kutatott egy-egy szem krumpli után a földeken. Az 1932-ben elhunyt, egykori Martin közlegény Alabama államban, az Opp városbeli baptista temetőben nyugszik.

Csak 1996-ban derült ki, hogy Alberta Martin az utolsó még életben lévő polgárháborús özvegy. Az asszony annak idején bejelentette igényét özvegyi nyugdíjra férje egykori katonai szolgálatára hivatkozva. Az özvegyi nyugdíj attól fogva Alberta egyetlen kereseti forrása volt. Mint meghatóan mondta: "Az öreg még mindig gondot visel rám."

(MTI - Panoráma, Múlt-kor)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár