Viking sírok nyomában

2004. június 9. 00:50

Az utóbbi fél évszázad legnagyobb viking sírfeltárását kezdik meg egy norvég farmon. Néhány hajószeg máris előkerült, de a régészek azt remélik, ezeknél értékesebb kincsekre is bukkannak.

www.aftenposten.no
A sírok légifelvételről
A norvég régészek szerint jó esély van arra, hogy a vikingek egykori temetkezési helyén jelentős leletanyagot találnak. "Rendkívül izgalmas kutatásnak ígérkezik" - jellemzte az ásatást Lars Erik Gjerpe, az Oslói Egyetem Történeti Múzeumának munkatársa.

A vestfoldi Gulli-farm területének feltárásával megbízott Gjerpe azt reméli, fegyvereket és ékszereket is találnak a földben, köztük olyan ékszereket, melyeket a vikingek több mint 1100 évvel ezelőtt hoztak be a mai Norvégia területére.

A kutatási terület közvetlenül a forgalmas E-18 országút mellett fekszik. Mivel az országutat még idén szélesíteni akarják, a feltását azonnal meg kell kezdeni. Az elmúlt év próbakutatásai után mindössze az idei nyár áll a régészek rendelkezésére, ha meg akarják menteni a leleteket.

Gjerpe elmondása szerint az egyik sírban talált, temetkezési hajóból származó faanyag már elrothadt. Az épségben maradt vasszegekből azonban meg lehet állapítani az egykori hajó méretét és konstrukcióját.

A sírok a tudósok szerint a 8. század vége és a 10. század közepe között keletkezhettek, és valószínűleg a környékbeli, jómódú farmerek holttesteit rejtik. Ekkora léptékű viking sírfeltárás az 1950-es évek óta nem volt Norvégiában.
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma