2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újratemetnék II. Péter királyt

2003. augusztus 26. 13:13

Újratemetné édesapját, az utolsó jugoszláv királyt, Karagyorgyevics Pétert a trónfosztott jugoszláv és szerb uralkodócsalád sarja

Sándor herceg közölte a hétfői Vecernje Novosti című belgrádi napilappal, ő és a családja már megtette az első lépéseket, hogy visszahozzák Szerbiába az Egyesült Államokból, illetve Nagy Britanniából ősei hamvait.

Sándor édesapja, II. Péter a német megszállás elől menekülve hagyta el Jugoszláviát, a II. világháború után hatalomra került kommunista vezetés 1945 novemberében megfosztotta trónjától a Karagyorgyevics dinasztiát (ennek ellenére Sándor herceget gyakorta trónörökösnek titulálják Szerbiában).

A trónfosztott uralkodó jobbára Londonban élt, Anglia, az Egyesült Államok és Franciaország között ingázott, hathatós támogatást kapott a külföldi szerb emigrációtól.

Házassága Aleksandra görög hercegnővel tönkrement, az Egyesült Államokban megbetegedett, halála után amerikai szerb emigránsok temették el egy Illinois állambeli szerb ortodox kolostorban.

Sándor herceg nagyanyja, Mária királyné Londonba költözött, miután 1934-ben Marseille-ben meggyilkolták férjét, I. Sándor királyt. Máriát 1961-ben temették el Windsorban.

Petar II Karadjordjevic - gyerekként
Sándornak nincsenek kételyei afelől, hogy Erzsébet brit királynő nem ellenzi és nagy érdeklődéssel fogja végigkísérni Mária királyné hamvainak átszállítását Szerbiába, hiszen - mondja a herceg - annak idején az ő engedélyével temették el Windsorban az anyakirálynőt. Az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában, illetve a szóban forgó országokban működő szerb ortodox egyházban is kedvező fogadtatásra talált kezdeményezése. A hamvak átszállítása a szerb kormánnyal egyetértésben történne.

Petar II Karadjordjevic (1923-1970)
A II. Pétert és az anyakirálynőt az oplenáci Szent György templom kriptájában temetnék el jövő év februárjában, az első törökellenes szerb felkelés kétszázadik évfordulóján.

A herceg biztos abban, hogy a hamvak átszállítása ideje korán megtörténik, s ezzel helyreállna őseit ért történelmi igazságtalanság.

Sándor herceg a milosevici uralom megdöntése után, 2001. júliusában tért vissza Szerbiába, használatra visszakapta a dinasztia belgrádi rezidenciáit.

A herceg meggyőződéssel mondja, hogy Szerbiában vissza kell állítani a monarchiát, de azt is hozzáteszi mindig, hogy nem kívánja ezt erőltetni, politikai tisztségre sem jelölteti magát, mert "a korona politikán és pártokon felett áll".

MTI

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár