2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hamarosan a magyar nézők is láthatják a Mária Teréziáról készült filmet

2017. november 21. 10:07 MTI

Hamarosan a közmédia nézői is láthatják azt a Mária Teréziáról szóló kétrészes filmet, amely eddig egyedülálló módon a magyar, a szlovák, a cseh és az osztrák köztelevízió koprodukciójában született. Az alkotás rendezője, Robert Dornhelm az M1 Híradójában hétfőn elmondta: nagyon meg volt elégedve a közös munkával és szívesen dolgozna hasonló koprodukcióban.

A temesvári születésű, Amerikában élő, magyarul jól beszélő rendező elmondta, hogy befejeződtek az utómunkák is, már csak a szinkronizálás egy része van hátra. Hozzátette, a Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készült film első bemutatója Pozsonyban lesz és utána hamarosan Magyarországon is képernyőre kerül a produkció.

Robert Dornhelm szerint azzal együtt, hogy a forgatások alatt az összes színész az anyanyelvén beszélt, nagyon jó lett a végeredmény. Mint mondta, reméli, hogy felkérik, készítsen egy újabb filmet Mária Teréziáról, hiszen ez a korszak politikailag nagyon érdekes.

Márciusban kezdett egyedülálló vállalkozásba a Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film az MR Film és az MTVA: közösen kezdték elkészíteni a történelmi filmet Mária Terézia életéről. Ez az első alkalom, hogy négy európai közszolgálati televíziós csatorna közösen készített televíziós produkciót.

A produkcióban négy ország több mint ötven színészének kellett rendelkezésre állnia egyszerre, és sokuk nemzetközi színpadi szerepléseit is egyeztetnünk kellett a próbákhoz, a felvételekhez. A főszereplőt, Mária Teréziát Marie-Luise Stockinger osztrák színésznő alakítja, I. Ferencet pedig Vojtech Kotek cseh színész.

A tévéfilmben magyar színészek is részt vesznek: Robert Dornhelm egy Budapesten tartott casting alkalmával választotta ki Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint színészeket a szerepekre. A filmben fontos szerep jut Esterházy Miklósnak és Pálnak, akiknek a megformálását már az első pillanattól kezdve magyar színészekre szeretett volna bízni a rendező.

A két Esterházyt Nagy Ervin és Adorjáni Bálint alakítja, Tenki Réka Lorenc grófnő, míg Rátóti Zoltán a porosz követ, von Grumbkow szerepében lesz látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár