2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kultikus magyar és külföldi filmek plakátjai a BÁV aukcióján

2016. szeptember 27. 12:37

Azt, hogy a plakátművészet mára már egy önálló művészeti ággá vált, jól mutatja a BÁV plakátaukcióinak sikere is. A hajdan tömeggyártásban készült, mára már alig néhány darabban fellelhető alkotások új utat nyitnak a lakberendezésben, és végre alternatívát kínálnak a megfizethető egyediséget, és egyben a jó befektetést keresőknek is.

A BÁV 3. Plakátaukciója az eddigi legerősebb anyaggal, várja a filmrajongókat. Az október 13-án kalapács alá kerülő 150 tétel felvonultatja a filmtörténet nagy klasszikusait, lefedve a filmes műfajok szinte mindegyikét: legyen szó Piedone, Arnold Schwarzenegger vagy Bruce Lee akciófilmjeiről; Buñuel, Almodóvar vagy Woody Allen művészfilmjeiről; Charlie Chaplin vígjátékairól, vagy akár a rajzfilmek ikonikus Macskafogójáról. Mindezek a grafikaművészet olyan legendás alakjainak tolmácsolásában köszönnek vissza a falakról, mint Felvidéki András, Kemény György, Árendás József vagy éppen Helényi Tibor. Az őszi anyag, kilépve a sajátos, és méltán világhírű magyar képi világból, immár bepillantást enged az amerikai, a német, az olasz, a francia vagy akár a japán plakátművészetbe is.


Az aukcióra kerülő anyag gerincét a mindenki által ismert klasszikusok alkotják. A korábbi aukció sztárjának számító, a közelmúltban elhunyt Bud Spencer filmjeiből ez alkalommal a kiemelkedő kvalitású magyar plakátokon kívül, megismerhetnek külföldi alkotásokat is. Ez utóbbiak között van a legendás Bud Spencer-Terence Hill páros első filmje, a Különben dühbe jövünk angol plakátja, ami azért is igazi ritkaság, mivel Olaszországon kívül a Piedone-filmek főleg Kelet-Európában futottak be. A western műfaj egyik klasszikusa, az Isten megbocsát, én nem! szintén a páros jutalomjátéka, egy felejthetetlen olasz plakáttal. Ha pedig mindezek mellé odatesszük Varga István Seriff az égből című filmhez készült, lenyűgözően minimalista alkotását, egyértelművé válik, hogy miért világhírű a magyar plakátművészet. Nagy érdeklődésre számíthat a James Bond sorozat ikonikus darabja, a Dr. No plakátja is, hiszen Sean Connery jellegzetes, pisztolyt szegező mozdulatából nőtt ki a sorozat napjainkig is meghatározó képi világa.

Jacques Tatit keveseknek kell bemutatni. A vígjátékok világában megkerülhetetlen rendező filmplakátjai is tele vannak játékos könnyedséggel, ami néhol francia letisztultsággal (Hulot úr nyaral), már-már rajzfilmvilágot idéző német színességgel (Kisvárosi ünnep), vagy akár egy elvontabb magyar képi világgal (Hulot úr közlekedik) párosul. Az aukció igazi csemegéjének számítanak majd az olyan kultikus magyar filmek külföldi plakátjai, mint Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének drámai hatású olasz plakátja. De ilyen Fábri Zoltán A Pál utcai fiúk filmje is, amelyhez Mary D.A. Mayo erőteljes képi világot álmodott meg az amerikai forgalmazáshoz. 

A művészfilmek szerelmesei is dúskálni fognak az ínyencségekben, hiszen felvonulnak majd a legjobb Almodóvar-filmek, többek között a Mindent anyámról spanyol, vagy a Kötözz meg és ölelj nagyméretű francia plakátja. Aki a filmrendezésben Buñuel, az a grafikában René Ferracci. Közös munkájuk gyümölcseként megelevenítették a filmek sajátos világát immár a mozik falán is. Elég csak ránézni A vágy titokzatos tárgya plakátjára, és nem kérdés, hogy miért csak a szöveget igazították az adott országhoz... A kultuszfilmek között megtalálható még Wim Wenders Párizs, Texas című filmje Berta Gábor izgalmas tálalásában. Fellini filmjei közül hármat is a falon üdvözölhetünk: ezek közül a 8 és ½ híres plakátja igazi gyűjtői darab, de ilyen Bergman korai filmjének, A nap végének ritka német plakátja is. A filmművészet műfajteremtő mesterének, Woody Allennek 4 plakátja is szerepel az aukción: Felvidéki András szórakoztató klasszikusa A rádió aranykora, de a közelmúltban elhunyt grafikus, Jack Davis Banánköztársaságának is központi helye lehet bármilyen enteriőrben. Nem is beszélve a Hódosi-Koppány tervezőpáros A jónevű senki, avagy a stróman című filmhez készült alkotásáról.

A BÁV a vígjátékok kedvelőinek is tartogat érdekességeket. Többek között Charlie Chaplin öt filmjének plakátja is kalapács alá kerül, ezek közül grafikai szempontból az argentin Cirkusz, filmtörténetileg pedig talán a legjobb filmje, a Modern idők emelkedik ki. A Louis de Funès-filmek rajongói a Fennakadva a fán című filmjének egyedi stílusú magyar plakátjára licitálhatnak. Ha olyan darabra vágyunk, ami egy pillanat tudja felidézi a filmet, akkor érdemes megnézni Pierre Richard főszereplésével Félénk vagyok, de hódítani akarok plakátját. Természetesen a magyar filmek is képviseltetik magukat. Benkő Sándor Hyppolit a lakáj plakátja legalább annyira szórakoztató, mint maga a film.

Az akciófilmek főszereplő köré épülő történetmesélése már a plakátokon is szembetűnő. Ilyen többek között Arnold Schwarzenegger, aki a Menekülő ember vagy Sylvester Stallone, aki a Túl a csúcson című filmjének plakátjáról tekint le ránk. Utóbbitól egy olyan török „alkotás” is árverésre kerül, aminek bár grafikája Stallone-re épül, a filmben ő maga mégsem tűnik fel. Bruce Lee rajongóknak három plakáttal készültünk, ezek közül is kiemelkedik karrierjének első állomása, a Zöld darázs. A franciákat többek Belmondo képviseli a műfajban, a klasszikussá vált A profival.

A háborús filmek között erős a vietnami eseményeket bemutató filmek felhozatala, ilyen Oliver Stone A szakaszának japán, vagy Stanley Kubrick Acéllövedék című filmjének olasz plakátja is. Olyan klasszikusok is szerephez jutnak, mint Francis Ford Coppola Apokalipszis mosthoz készült realisztikus darabja, vagy A 22-es csapdája, amelynek a magyar és francia változatát is bemutatják.

Sci-fi kategóriában versenyeznek az aukción többek között a parádés szereposztású 12 majom, vagy Steven Spielberg mindenki által ismert klasszikusa, az E.T., A földönkívüli amerikai plakátja; David Bowie főszereplésével készült, sokak által kultuszfilmként emlegetett, Fantasztikus labirintus, vagy éppen az Androidok lázadása. Bár erre a filmre nem kígyóztak sorok a körúton, de Felvidéki András révén mégis a magyar plakátművészet egyik csúcsdarabjává vált, legalábbis a plakátja.

Az idei aukción is erős a zenei vonal, megjelenik többek között a Hair, a Mindhalálig zene, az István, a király és a jellegzetes grafikájáról összetéveszthetetlen Rocky Horror Picture Show plakátja is. A gyerekplakátok mindig különleges helyet foglalnak el az aukción, hiszen olyan kortalan mesefilmek szerepeltetik magukat a kategórián belül, mint a Süsü, a sárkány, a Macskafogó vagy a Ludas Matyi. Ezeknek, a több generációt felnevelő klasszikusoknak immár a szülők és a gyerekek jogán is méltó helyük lehet bármelyik gyerekszobában. 

Kiállítás:

2016. október 1-11. (hétköznaponként 10-19 óráig, szombaton 10-14 óráig). A belépés ingyenes!

Letölthető katalógus:  

http://bav.hu/documents/M1BsYWthdGF1a2Npb19rYXRhbG9ndXMucGRm/3plakataukcio-katalogus_er5gaqbm.pdf?v=1


Szakmai tárlatvezetés:

Október 6. csütörtök, 17.00
A film- és plakátművészet  nagyjai – Kovács Gellért Filmszerész és Badits Marcel, plakátgyűjtő közös koprodukciója

Árverés:

2016. október  13. 17:00

Helyszín:

BÁV Apszisterem (1052 Budapest, Bécsi utca 3., bejárat az ékszerbolton keresztül)

További információ:

www.bav.hu/aukcio

Facebook esemény rengeteg infóval a plakátokról: https://www.facebook.com/events/1184046691669153/

Letölthető sajtóanyag és képek: www.bav.hu/sajto

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár