2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egymilliárd forintnál is többet érhet minden idők legdrágább zenei kézirata

2016. július 11. 11:36 MTI

Árverésre bocsátja a Sotheby's Gustav Mahler II., c-moll (Feltámadás) szimfóniájának teljes eredeti partitúráját, amely a szakemberek szerint több mint 3,5 millió fontért (1,2 milliárd forint) kelhet el a november 29-i londoni aukción. 

Először visznek árverésre teljes szimfóniapartitúrát az osztrák zeneszerzőtől, amelynek becsült árát 3,5-4,5 millió font között várják a szakemberek. Ezzel minden idők legdrágább zenei kéziratává válhat, 1987-ben Mozart kilenc szimfóniájának partitúrái 2,5 millió fontért keltek el. A Sotheby's közleménye szerint Mahler saját kezűleg vetette papírra a 232 oldalas partitúrát 1888 és 1894 között nyári szabadsága idején, amikor az Alpokban pihent. A 90 perces, 90 tagú zenekarra írt szimfóniát 1895-ben Berlinben mutatták be.

A zeneszerzők által - mint Brahms, Bruckner vagy Mahler - saját kezűleg írt komplett szimfóniapartitúrák nem igazán kerülnek a műtárgypiacra. Ez az egyik legjelentősebb zenei kézirat - hangoztatta Simon Maguire, a Sotheby's könyv-és kézirat részlegének szakértője.

A partitúrát Mahler özvegye, Alma a zeneszerző egy barátjának, Willem Mengelberg karmesternek adományozta 1920-ben. Az ő hagyatékából vásárolta meg 1984-ben Gilbert Kaplan amerikai üzletember, az Institutional Investor pénzügyi folyóirat megalapítója, Mahler-rajongó, aki először 1965-ben a New York-i Carnegie Hallban hallotta a szimfóniát. Az év elején elhunyt amerikai üzletember vagyonának kezelője bocsátotta árverésre a kéziratot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár