2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták a legkorábbi egyiptomi démonábrázolásokat

2016. április 22. 16:12

Egy belga egyiptológus rábukkant az eddig talált legrégebbi egyiptomi démonábrázolásokra. A kutató egy, a walesi Swansea-ban tartott, ősi egyiptomi démonológiával foglalkozó nemzetközi konferencián mutatta be felfedezését. 

A démonábrázolásokat Wael Sherbiny, az ősi egyiptomi szövegek szakértője találta két középbirodalom korabeli, mintegy 4000 éves koporsón. A kutató korábban már egy harmadik démonábrázolást is talált a Kairóban található Egyiptomi Múzeum polcain, ahol több mint 70 éven át mindenki megfeledkezett róla. Ez a legkorábbi, bőrre írt szöveg az ókori Egyiptomból.

„Ez a három démon ősi szövegekből már ismerős lehetett a tudósok számára. Kettő ábrázolásával eddig azonban nem találkoztunk” – magyarázta Sherbiny a Discovery Newsnak. Az egyik, In-tep néven ismert démont kutyaszerű páviánként, míg a másikat, Chery-benutot emberfejjel, valamint beazonosíthatatlan testtel ábrázolták. Mindkettő egy épület bejáratát őrizte, amely feltehetően egy más démonok által őrzött kamrákkal teli templom lehetett. „A szövegek alapján az épület Thot holdistennel, valamint a napisten bárkájával hozhatók összefüggésbe” – magyarázta Sherbiny, majd hozzátette, a démonoknak csak a nevüket ismerjük, mást nem tudunk róluk.

In-tep neve feltehetően a szent helyekre betolakodók lefejezésében játszott szerepére utalhat. A harmadik démon, Ikenty egy isteni ábrázolást rejtő, titkos épületrészhez vezető tüzes kaput őrzött. A démon megjelenését már korábban is ismerték, mivel egy középbirodalom korabeli, i. e. 1870-1830-ra datálható koporsón is megjelent egy hatalmas, madártestű, macskafejű állat képében. Sherbiny a jóval korábbra datálható kairói bőrtekercsen ettől eltérő formában ábrázolva találta meg Ikentyt.

A szövegek szerint ezt a démont jobb volt nem feldühíteni, mivel villámgyorsan elbánt áldozataival. Az ókori egyiptomi képzeletvilág lényei pozitív és negatív szerepet is játszhattak az emberek életében: alakjuk fenyegetést, veszélyt és betegségeket is hordozhatott, de védelmezőként és segítőként is megjelenhettek.

In-tep, Chery-benut és Ikenty megmutatta, hogy az újbirodalom idejére datálható, bonyolultan és színesen megrajzolt lények gyökerei régebbi korokba nyúlnak vissza, mint korábban gondoltuk. Sherbiny az ábrázolásokat hamarosan megjelenő tanulmányában fogja közzé tenni, amelyben felvázolja a kontextust, amelyben a démonok megjelentek. Mivel csak nagyon kevés hasonló ábrázolás maradt fenn, a nemrég megtalált rajzok egyedülálló lehetőséget nyújtanak az egyiptomiak képzeletébe történő betekintéshez – összegzett Sherbiny.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár