2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A második világháborúban elveszett bútorok kerültek vissza Varsóba

2016. február 18. 11:30 MTI

A második világháborúban elveszett bútordarabok kerültek vissza a varsói wilanówi kastélymúzeumba. Mostanáig csaknem 63 ezer olyan tárgyat sikerült azonosítani, amely a háború alatt tűnt el a lengyel múzeumokból.

Stanislaw Tillich szászországi tartományi miniszterelnök, a tartományi kormányok képviselőiből álló Bundesrat elnöke szerdán, varsói látogatásakor adta át a két 18. századi bútordarabot - egy rokokó asztalkát és egy kínai stílusú szekrényt - Piotr Glinski lengyel miniszterelnök-helyettesnek és kulturális miniszternek. "Ezek a darabok az esztétika, az arányosságra való törekvés és a multikulturalizmus jelenlétét bizonyítják. Egyértelműen keleties vonásaik azt jelzik, hogy a kor művészeti stílusa Európában kívüli elemekből is táplálkozott" - mondta Glinski.

A bútorok a Drezdai Állami Művészeti Gyűjtemények Daphné kutatóprogramjának köszönhetően kerültek elő, amelynek célja, hogy leltárba vegyék a múzeum gyűjteményének minden darabját. A két bútor megvizsgálásakor kiderült, hogy azok a wilanówi kastélyból, III. János lengyel király egykori rezidenciájáról származtak. Glinski szerint nem tudni, hogy a bútorokkal mi történt a második világháborúban. A kulturális miniszter szerint mostanáig csaknem 63 ezer olyan tárgyat sikerült azonosítani, amely a háború alatt tűnt el a lengyel múzeumokból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár