2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az ördög kötele

2003. május 13. 12:40

Habár manapság a nyugati demokráciák igyekeznek még az emlékét is a szőnyeg alá söpörni a hússzaggató emléknek, Alan Krell ausztráliai művészettörténész és Oliver Razac párizsi filozófus is a szögesdrót kultúrhistóriájáról publikálta legújabb munkáját.

„Erősebb, mint a whiskey, és olcsóbb, mint a levegő”

Razac könyve a szögesdrót történetéből három dolgot emel ki: a vadnyugatot, az első világháborút és a náci táborokat 1933-45-ig. A párizsi filozófus szerint 1945-re a szögesdrót már kezdett idejétmúlttá válni – de a két világháború és a náci koncentrációs táborok „az elnyomás univerzális szimbólumává” tették.

Krell a dél-afrikai búr háborút emeli ki, ahol Kitchener tábornok elsőként kerített el foglyokat szögesdróttal – jelen esetben holland telepeseket. Mégis a nyugati és a keleti fronton, a tüzérségi vonalak mentén jutott hatalomra az eredetileg mezőgazdasági eszközként használt szögesdrót – a bekerítés és az emberiség elpusztításának szimbólumaként.

De mi történt előtte? 1874-ben egy illinois-i farmer, Joseph Glidden szabadalmaztatott egy olyan találmányt, amelyet úgy reklámozott, hogy „erősebb, mint a Whiskey, és olcsóbb, mint a levegő”. Találmányával, a szögesdróttal a farmerek úgy is bekeríthették földjeiket, hogy nem volt szükséges a kincset érő fákat felhasználniuk. Sőt, a préri farmerei úgy termeszthettek gabonát, hogy a kóborló, legelésző marháktól biztonságban tudhatták a termést, de az állattenyésztés szempontjából sem volt mindegy, hogy az állomány közé keveredik-e egy-egy kóbor állat, rontva ezzel a csorda eredeti génállományát.

A bekerítés politikai cselekvés, ahogyan a párizsi filozófus Oliver Razac mondja: kijelölése a saját tulajdonnak, amely a föld hatékonyabbá tételéhez nyújt segítséget, és a szociális különbségeket teszi jól láthatóvá.”

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár