2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan kezdődött a második világháború?

2015. november 5. 16:58

1939. augusztus 31-én németek lengyel katonáknak öltözve támadást intéztek a gleiwitzi német rádióállomás ellen. A katonák egy közeli koncentrációs táborból holttesteket szedtek össze. A tetemeket csak konzervnek nevezték és a támadást elkövető lengyel áldozatokként akarták bemutatni őket. Az egység elfoglalta a rádióállomást és lengyel propaganda üzeneteket sugároztak. Mivel azonban a rádióállomást részben lezárták, másrészt néhány óra múlva a német sereg átlépte a lengyel határt, az akció hamar a feledés homályába merült.

1939. augusztus 15-18.
Andrzej Wajda filmrendező apját a német határhoz vezényelték. A férfi megcsókolta feleségét, két fiát, kezét katonasapkájához emelte, és elindult. Andrzej Wajda még nem sejtette, hogy ekkor látta utoljára édesapját. Mióta a német hadsereg márciusban megszállta Csehszlovákiát, a lengyel sereg állandó készültségben állt Hitler várható támadásának kivédésére. Roman Polanski édesanyjával és nővérével a lengyel fővárosba utazott. Édesapja úgy látta jónak, ha Varsóba küldi családját.

1939. augusztus 29. Jablonka-hágó
Német kommandós egység lépte át a lengyel határt, feladatuk Mosty határvároska vasútállomásának elfoglalása volt.  A város vasútvonala ugyanis stratégiai fontossággal bírt ezért a lengyelek felkészültek annak megsemmisítésére. Az akció sikerrel zajlott, sikerült a robbanószereket hatástalanítani. Az egység tagjai csak ezt követően értesültek róla, hogy Hitler visszavonta az összes támadási parancsot.

1939. augusztus 31.
Egy SS alakulat megpróbált ürügyet találni a háború megindítására. Lengyel katonáknak öltözve támadást intéztek a gleiwitzi német rádióállomás ellen. A katonák egy közeli koncentrációs táborból holttesteket szedtek össze. A tetemeket csak konzervnek nevezték és a támadást elkövető lengyel áldozatokként akarták bemutatni őket.  Az egység elfoglalta a rádióállomást és lengyel propaganda üzeneteket sugároztak. Mivel azonban a rádióállomást részben lezárták, másrészt néhány óra múlva a német sereg átlépte a lengyel határt, az akció hamar a feledés homályába merült.

A Spektrum ma este 22 órakor az Invázió: A II. világháború kitörése című sorozatot vetíti , amelyben megszólal a két világhírű rendező, Andrzei Wajda és Roman Polanski is.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Andrzei Wajda  és Roman Polanski filmrendezők

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár