2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akik Hitlerre esküdtek fel – katonák a Führer szolgálatában

2015. október 29. 12:09

1934-től a Wehrmacht katonáinak magára Hitlerre kell esküdniük.  Ezt követően a katonák többsége végképp nehezen kérdőjelezhette meg a Führer parancsait. A hűségeskü mindaddig érvényben volt, amíg a Führer él. Az eskü rendkívül erős köteléket hozott létre. 

Christian Streit történész dokumentálta a 17. német hadsereg és az Einsatzgruppék közötti szoros együttműködést. Carl-Heinrich von Stülpnagel tábornok szigorított a már korábban kiadott parancsokon: az elfogott partizánokat helyben ki kell végezni.

Elrendelte, hogy a megtorló akciók tervezésénél külön keressék a kommunistákat és a zsidókat, elsősorban a kommunista ifjúsági szervezet tagjait. Őket mint a gerilla-hadviselés állítólagos főszervezőit kellett levadászni.

Maga Stülpnagel több kivégzést is elrendelt, és külön kérte az SS-től a zsidók elleni megtorló intézkedések végrehajtását és a nemzetközi zsidóság elleni háború fokozását. A „zsidó bolsevizmus” volt az a közös ellenség, amely összefűzte a Wehrmacht vezetőit és a náci ideológia híveit. A megtorlások intenzívebbé váltak, az eddigi rendszertelen öldöklés szisztematikus népirtássá fejlődött.

1941 októberében azonban Stülp betegszabadságra ment, és kifejtette, hogy a német katonákat szerinte Hitler értelmetlenül küldik a halálba. A tábornokot leváltották. A tábornok fia is megszólal a Wehrmachtról készült sorozatban, amelyet csütörtök este 22 órakor vetít a Spektrum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár