2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az elefánt, aki úgy döntött, úszik egyet

2015. július 27. 09:17

Derek Tait történész jóvoltából soha nem látott fotók kerültek napvilágra Juliáról, az elefántról, aki 1923. július 7-én egyszer csak úgy döntött, úszik egyet. Julia egyike volt annak a két elefántnak, akiket a Bostock and Wombwell Menazséria állatállományának tagjaként Cornwall megyéből Devonba szállítottak a Tamar folyón. Julia azonban nem kért a rabságból: elszakította a láncát, leugrott a torpointi (Cornwall megye) kompról, és belevetette magát a Tamarba. Bár gondozói joggal aggódtak miatta, az állat végül szerencsésen megúszta a kalandot.

Derek Tait a képekre, valamint a különös esetről beszámoló, a Western Morning News című lapban 1923. július 9-én, hétfőn megjelent tudósításra újságarchívumok böngészése közben bukkant rá. A korabeli tudósítás szerint az ugrás után Julia mintegy másfél percen át a víz alatt maradt. Amikor azonban már mindenki úgy gondolta, hogy az elefánt vízbe fulladt, hirtelen felbukkant a habok közül. Julia ezt követően Torpoint felé úszott, ám amikor már közel volt a parthoz, meghallotta a gondozói hangját, és engedelmesen a komp felé kezdett el közeledni. A sodrás azonban erős volt, és fennállt annak a veszélye, hogy az elefánt megfullad.

Ezután egy kis hajó tűnt fel, amelynek a kapitánya először - félreértve a helyzetet - Cornwall felé kezdte el visszairányítani az állatot, majd felvette Julia kompon tartózkodó gondozóit a hajójára. Bár az elefánt nem volt hajlandó elfogadni a segítséget, végül az egyik gondozónak sikerült egy láncot a nyakára hajítani. Julia azonban ezzel sem törődött, és végül - komolyabb sérülés nélkül - kiúszott a partra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Julia nem sokkal az úszás előtt még egy kocsi kompra történő felrakásában is segédkezett

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár