2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nerudának már a föld alatt volna a helye

2015. május 20. 13:45 MTI

A 20. századi latin-amerikai költészet egyik legjelentősebb alkotója, Pablo Neruda földi maradványainak azonnali újratemetését követeli a chilei költő hagyatékát őrző alapítvány. A baloldali művész 1973-ban, röviddel az Augusto Pinochet vezette katonai államcsínyt követően hunyt el.

A maradványokat azért hantolták ki 2013-ban, hogy tisztázzák a költő megmérgezéséről felmerült gyanút. A vizsgálatok során nem találták jelét annak, hogy a Nobel-díjas szerzőt megmérgezték a kórházban, ahol rákbetegsége miatt kezelték. A chilei kormány azonban idén januárban újranyitotta az ügyet, új vizsgálatokat rendelt el, méreg nyomai helyett azt kutatták, hogy szervetlen anyagok vagy nehézfémek okozhatták-e közvetetten a költő halálát.

További vizsgálatokat kezdeményeztek egy svájci laboratóriumban is. Bár egy bíró februárban elrendelte a vizsgálat végleges lezárását és a költő április végi eltemetését Neruda egykori lakhelyén, Isla Negrában, családtagok és mások azt kérték a bíróságtól, akadályozza meg a szertartást, hogy további vizsgálatokat lehessen végezni a maradványokon a halál körülményeinek tisztázására.

A Pablo Neruda Alapítvány eddig nem kommentálta az ügyet, most azonban kijelentette, ellenzi a jogi civakodást, ami megakadályozza Neruda újratemetését. "Nem akarunk beleszólni az igazságszolgáltatás dolgába, hiszen mindig is együttműködtünk, de túl sok idő telt már el, a költőnek vissza kell térnie és békében pihennie otthonában, Isla Negrán" - áll az alapítvány közleményében.

Pablo Neruda 1973-ban, röviddel az Augusto Pinochet vezette katonai államcsínyt követően hunyt el. A 1904-ben született Neruda Latin-Amerika egyik legjelentősebb költője volt. Szerelmesversei és a Canto General című kötete révén ismerte meg a világ. 1971-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki. A baloldali költő műveit Pinochet katonai diktatúrának ideje alatt, 1973 és 1990 között betiltották Chilében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár