2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hősi halottak őrizték a fáraók hadseregének központját

2015. május 5. 17:44

A Szuezi-csatorna keleti partján lévő Tell el-Habua városa melletti ásatások alkalmával a kutatók egy ősi kapura bukkantak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a felfedezés egykoron az Egyiptomi Újbirodalom idején a hadsereg központjának számító Tharu erőd keleti bejárata volt, amely mellett egy katonai temetőt is feltártak, jelentette be az egyiptomi régiségügyi miniszter.

Mamdouh El-Damaty szerint a három, körülbelül egy méter széles és három méter hosszú mészkőtömbből kifaragott hatalmas kapun II. Ramszesz fáraó neve olvasható. Az erőd egykoron egyike volt azon erődítményeknek, amelyek az ókori királyságot a keleti irányból érkező támadások kivédésére szolgáló Hórusz katonai út mentén sorakoztak.

A kapu mellett a régészek felfedeztek egy téglából készült raktárt, valamint egy, a 26. dinasztia korából származó temetőt, amelyeknek „lakói” a sérüléseikből következően csatákban hunytak el.

A 350 kilométer hosszú, a Földközi-tengerrel párhuzamos erődrendszer Tharu váránál kezdődött és egészen a Sínai-félsziget északi részén lévő Rafah-ig húzódott. Az utóbbi, a mai egyiptomi-izraeli határon található város mindig is része volt az ókori Egyiptomnak. A Hórusz út egyfajta mélységi védelmet jelentett a királyságnak a keletről érkező, nagyobb támadások idején, amelyek megakadtak az egyes erődöknél, s a várvédők feltartóztathatták a támadó seregeket, amíg a felmentő hadak meg nem érkeztek. A védőket a part menti vizeknél gályák is segítették.

Ugyanakkor nem csupán a honvédelem során tudták kihasználni az egyiptomiak az erődrendszert, hanem a támadó hadjáratok idején is. Az egyik legnagyobb hódító fáraó, III. Thotmesz (i. e. 1479-1425) - aki 17 hadjáratával Egyiptom legnagyobb területi növekedését érte el - egy alkalommal húszezres seregével úgy tett meg 400 kilométert Szíria felé, hogy az ellenség észre sem vette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár