2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították Sun császár temetkezési templomát

2015. március 18. 12:30 MTI

A Kína északi részén fekvő Sanhszi tartományban befejezték a mintegy 1300 évvel ezelőtt, Sun császár tiszteletére emelt temetkezési templom helyreállítását. A legendás uralkodót Kínában komoly tisztelet övezi. 

Az összesen 122 ezer négyzetméteres területen fekvő temetkezési templomot i.sz. 738-ban építették Jüncseng városában, a Tang-dinasztia uralmának idején. Az épületegyüttes a későbbi uralkodódinasztiák idején több karbantartási munkálaton esett át, így felújítások zajlottak a Szung-, a Jüan- és a Ming-dinasztiák uralkodása alatt is.

A ma különböző korok építészetének nyomait viselő, turistaattrakciónak számító templom mostani felújításakor elsősorban a fontosabb, fából épült részekre, így a főcsarnokra, a harang- és dobtoronyra, illetve az operaszínpadra koncentráltak - mondta el Han Sizsung, a kulturális örökségért felelős járási iroda munkatársa. Hozzátette: a felújítás alkalmából kicserélték a tetőcserepeket, a korhadt szelemenfákat és szarufákat, valamint megerősítették a falakat is. Tereprendezési és útjavítási munkálatokat is végeztek. A 2010-ben kezdődött felújításra a kínai állam 3,74 millió jüant (mintegy 172 millió forintot) költött.

A kínai népi hagyomány a több mint 5 ezer évvel ezelőtt élt Sun császár nevéhez fűzi a kínai erkölcsi rendszer bevezetését. A templomot évente nagyjából 300 ezer turista keresi fel, köztük az ősük előtt tisztelgő, külföldön élő kínaiak is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár