Ön megszagolna egy 170 éves sört?
2015. március 6. 14:40
Ha szereti a túlérett sajt, a kén és az égett gumi szagának semmihez sem fogható elegyét, akkor tegye, máskülönben viszont eszébe ne jusson. Igaz, kutatók szerint az 1840 körül gyártott, az Aland-szigetek mellett, a Balti-tenger mélyéről előkerült nedű íze eredetileg nem sokban különbözött a mai sörökétől.
Korábban
A palackokat 50 méter mélyen, a Balti-tenger fenekén, a finnországi Aland-szigetek mellett egy, az 1840-es években elsüllyedt szkúner rakományában találták meg. 2010-ben a búvárok 145 pezsgőt is találtak a hajó roncsa között, a Veuve Cliquot cég, a chalonne-i Juglar pezsgőgyár és a Heidsieck ház termékeit. Az öt sörös üveg közül csak négyet sikerült megvizsgálni, egy ugyanis még a búvárrégészek csónakjában eltörött.
A John Londesborough (Technical Research Center of Finland, VTT) vezette kutatócsapat szerint némi sós tengervíz szivárgott az alkoholos nedűbe, amely így (legfeljebb 30 százalékig) felhígult, pedig valószínűleg sokkal magasabb alkoholtartalma lehetett a mai sörökénél. De még így is elég eredeti összetevő maradt meg ahhoz, hogy a szakemberek megállapíthassák, a 170 éves alkoholos ital íze nagyjából ugyanolyan lehetett, mint a maiaké - olvasható a Journal of Agricultural & Food Chemistry szakfolyóirat múlt hónapban megjelent számában.
Mikor kinyitották a két üveget, azonnal megcsapta a kutatókat a sör bukéja: élesztőkivonat, dimetil-szulfid (DMS), bakelit (szintetikus műanyag), égett gumi, túlérett sajt, kecske és a kén kellemetlen szagának elegye. Ez valószínűleg a palackok belsejében évtizedek óta elszaporodó baktériumok eredménye, ami elnyomta a sör összetevőinek - maláta, komló, esetleg a gyümölcsös jegyek - illatát.
Mindkét sör világos aranysárga volt, egy kis zavarossággal. A kutatók úgy vélik, a két üvegbe különböző söröket töltöttek, s az egyik valamivel kesernyésebb a másiknál. Amelyik kevésbé komlós, abban a feniletanol szintje (ez adja a rózsás ízkaraktert) magasabb az átlagnál. A laboratóriumi vizsgálatok szerint mindkét sörben a banános aromát adó 3-metil-butil-acetát szintje szokatlanul alacsony volt, de az is elképzelhető, hogy a kémiai összetevők nagyon sokat változtak az eltelt idő óta.
Támogasd a szerkesztőségét!
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
művészet
- A tárgyak rejtélyes eredetét is megismerhetik a látogatók az idei Műtárgyak éjszakája fesztiválon
- A festészet mellett a háború művészete is foglalkoztatta Leonardo da Vincit
- Századokon átívelő grafikai kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeumban
- Hazai és külföldi művésznők történeteit ismerhetjük meg a Magyar Zene Házában
- Anna Margit festőművész életművéből nyílik kiállítás a Nemzeti Galériában
- Az ópium és a hasis hatásairól is írt a szabados életvitelű Charles Baudelaire
- Fotóművészeti kiállítás nyílik Moholy-Nagy és Robert Capa alkotásaiból
- Többször is jó kapcsolatai húzták ki a bajból Max Ernst festőt
- Depressziója rányomta bélyegét Goya késői művészetére
- A világ legcsúszósabb anyagaként döntötte meg a Guinness-rekordot Plunkett találmánya tegnap
- Elutasította a kitüntetéseket a modern betegellátás úttörője, Florence Nightingale tegnap
- A mai napig találgatják, hova tűnt Ned Kelly koponyája tegnap
- Puccsal tért vissza a politikába a független Lengyelországot diktároként vezető Piłsudski tegnap
- Elsősorban Sztálinhoz volt hűséges a rettegett Péter Gábor tegnap
- Egy párbaj miatt vált híressé Szindbád alakjának megalkotója tegnap
- Megkeseredett emberré vált élete végére Garibaldi, az olasz egység hőse 2024.05.11.
- Örömünnepként indult, majd tragédiába fulladt a bradfordi mérkőzés 2024.05.11.