2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszakapott Lengyelország egy elhurcolt középkori kéziratot

2014. november 18. 09:49 MTI

Visszakapott a varsói Nemzeti Könyvtár Németországtól egy késő középkori kéziratot, amely a második világháború végén került előbb a náci Németországba, majd Oroszországba, végül az NDK-ba.

A 15. század első feléből származó, prédikációkat tartalmazó latin kéziratot eddig a Drezdai Szász Tartományi és Egyetemi Könyvtárban őrizték. A dokumentumot hétfőn adták át Varsóban a Nemzeti Könyvtárnak, amelynek igazgatója, Tomasz Makowski kijelentette, hogy ez "boldog nap" az intézmény életében.

A Sermones de tempore címet viselő, lengyel eredetű teológiai gyűjteményt 1944-ben lopták el a varsói Nemzeti Könyvtárból, és az egészen 1945-ig Németországhoz tartozó Garbiczba (Görbitsch) vitték. A falut 1945 májusában vette be a Vörös Hadsereg. A szovjet csapatok lefoglalták a művet, majd Moszkvába vitték. A kéziratot 1958-ban több, Drezdából származó műkinccsel együtt "visszaadták" az NDK-nak. Lengyelországban évtizedeken át úgy hitték, hogy a prédikációgyűjteményt több mint 50 ezer más régi dokumentummal együtt a nácik elégették a varsói felkelés leverése után.

A hétfői átadási ceremónián Malgorzata Omilanowska lengyel kulturális miniszter hangsúlyozta, hogy a Sermones de tempore visszakerülése nem jelenti a Németországba hurcolt kulturális javak restitúciójának végét, tervezik például egy 17. századi templomi harang visszajuttatását is Alsó-Szászországból a felső-sziléziai Czerwionka Leszczynybe. A miniszter dicsérte Németországot, amiért az elmúlt években sokkal rugalmasabbá vált hozzáállása az elhurcolt kulturális javak restitúciója ügyében, a Sermones de tempore visszaszerzése is "nagyon gyorsan" sikerült. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország nemcsak visszakövetel kulturális örökséget, hanem maga is visszaad más országokat megillető kulturális javakat.

Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy visszaadtak Rigának egy reneszánsz szószéket és egy gyertyatartót, amelyet a nácik hurcoltak el Lettországból a háború idején, és visszaszolgáltattak egy, a varsói Nemzeti Múzeum falán lógó festményt is, amelyről kiderült, hogy egy magyar műgyűjtő családot illet. Lengyelország az 1990-es évek eleje óta gyűjti az ellopott és eltűnt művekről szóló információkat, ezekkel a kulturális minisztérium egy külön osztálya foglalkozik. Az elmúlt években tucatnyi festményt szolgáltatott vissza a német kormány Lengyelországnak, de továbbra is hiányzik több mint hatvanezer műkincs és műtárgy, amely a második világháború idején tűnt el az országból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár