2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkobzott középkori kéziratot kapott vissza Lengyelország

2014. november 7. 09:41 MTI

A második világháborúban elhurcolt késő középkori kéziratot ad vissza jogos tulajdonosának, a lengyel Nemzeti Könyvtárnak Németország. A 15. század első feléből származó, prédikációkat tartalmazó latin kéziratot jelenleg a drezdai állami és egyetemi könyvtárban őrzik.

A Sermones de tempore címet viselő lengyel eredetű teológiai gyűjteményt 1944-ben lopták el a varsói Nemzeti Könyvtárból és az egészen 1945-ig Németországhoz tartozó Garbiczba (Görbitsch) vitték. A falut 1945 májusában vette be a Vörös Hadsereg. A szovjet csapatok lefoglalták a művet és Moszkvába vitték. A kéziratot 1958-ban több, Drezdából származó műkinccsel együtt visszaadták az NDK-nak, "mint ahogy az most kiderült, tévesen" - fogalmazott a német külügyminisztérium a restitúciót bejelentve.

Lengyelország az 1990-es évek eleje óta gyűjti az ellopott és eltűnt művekről szóló információkat, ezekkel a kulturális minisztérium egy külön osztálya foglalkozik. Az elmúlt években tucatnyi festményt szolgáltatott vissza a német kormány Lengyelországnak, de továbbra is hiányzik több mint hatvanezer műkincs és műtárgy, amelyek a második világháború idején tűntek el az országból. Novemberben Krakkóban nemzetközi konferenciát rendeznek, melynek témája a második világháború idején elrabolt műalkotások visszaszolgáltatása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár