2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megsemmisítették volna a a nürnbergi per gyorsírójának hagyatékát

2014. október 3. 15:15 MTI

Kilencezer dollárt (2,2 millió forint) fizetett egy dallasi nő a második világháború háborús bűnöseit elítélő nürnbergi perről származó dokumentumokért, amelyeket a tárgyalás néhai gyorsírónőjének anchorage-i otthonában találtak meg. 

Az iratokért Fran Berg, a texasi Holokauszt és Genocídium Emlékbizottság egyik tagja ajánlotta a legmagasabb összeget az anchorage-i Alaska Auction Co. aukciósház második világháborús emléktárgyakat felvonultató minapi árverésén. A dokumentumokért - a közvetítő díjjal együtt - 10 350 dollárt fizettek.

A gyűjtemény, amelyben a nürnbergi per során készült gyorsírási feljegyzések átiratainak indigómásolatai, személyi okmányok, levelezések és előhívatlan filmek fémdobozai szerepelnek, a tárgyalás egyik gyorsírónőjének, a néhai Maxine Carrnak a tulajdonát képezte. Az iratokra Carr hosszú évek óta üresen álló anchorage-i otthonában, egy utazóládába zárva találtak rá. Az asszony legalább egy évtizeddel ezelőtt hunyt el, halálának pontos időpontja nem ismert.

Berg magánszemélyként vásárolta meg a tárgyakat, amelyeket háborús túlélőknek és egyetemeknek szeretne megmutatni, illetve vándorkiállítás formájában múzeumoknak is szeretne kölcsön adni.

Christine Hill, az anchorage-i aukciósház tulajdonosa szerint más licitálók azért akarták megszerezni a nürnbergi tárgyakat, hogy elpusztíthassák őket, megsemmisítve a történelem ezen részét. Hill örült neki, hogy a gyűjtemény végül olyasvalakihez került, aki úgy véli, hogy ezt a korszakot soha nem szabad elfelejtenie az emberiségnek.

1945-ben 22 náci politikai, gazdasági és katonai vezető került a vádlottak padjára Nürnbergben emberiség elleni bűntettek miatt. Hármukat felmentették, tizenkettőt kivégeztek, hárman életfogytiglant, négyen tíztől húsz évig terjedő börtönbüntetést kaptak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár