2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Az állampárt az egyházat és a bencés rendet is ellenségének tekintette"

2014. szeptember 5. 12:11 MTI

A kommunista párt az egyházat és a bencés rendet is ellenségének tekintette, ellenük minden eszközt megengedhetőnek tartott - mondta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát pénteken egy szegedi konferencián. 

A párt minden oldalról megpróbálta kikezdeni, manipulálni és megfélemlíteni a bencés közösséget - hangsúlyozta a főapát az Ateista pártállam - túlélő egyházak Közép-Kelet-Európában című kétnapos konferencia nyitóelőadásán, a Gál Ferenc Főiskolán. A szolgálatok sokakat igyekeztek "megkísérteni": az iskolába járó diákokat és öregdiákokat, a rend alkalmazottait, munkatársakat, de az 1960-as években volt olyan időszak, amikor minden, a rendi főiskolán tanuló hallgatót igyekeztek beszervezni - közölte Várszegi Asztrik.

A főapát úgy fogalmazott, többen nem hivatással, hanem küldetéssel érkeztek Pannonhalmára. A Belügyminisztérium emberei - akik kiváló pszichológiai felkészültséggel rendelkeztek - a lelkipásztori munkát végző bencéseket is igyekeztek befolyásolni - tette hozzá. A monostorban és a gimnáziumban öt lehallgató készüléket sikerült elhelyeznie a szolgálatoknak - tudatta Várszegi Asztrik. Kijelentette: Pannonhalma túlélte ezeket az évtizedeket. A rend fiatal, és a bencések között ma már sokan vannak, akik a pártállam időszakából semmit nem tapasztaltak.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök kifejtette, a szocializmus éveit két részre, az elnyomás, a kemény diktatúra, valamint a kompromisszumok korszakára lehet osztani. Az egyház számára az utóbbi okozta talán a nagyobb károkat. "Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket megkínoztak, emberi méltóságukban megsértettek".

A vértanúk vére a kereszténység magva, büszkék vagyunk rá. Nem keresték a szenvedést vagy a halált, de amikor nem volt más választás, hősiesen vállalták azt, amit kellett - mondta a püspök az elnyomás évtizedeiről. A kompromisszumok időszakáról úgy fogalmazott, az emberi gyengeségek megnyilvánulásakor látszik, hogy milyen erős az egyház. Ezt a korszakot sem szégyelljük, főképp nem kell félni tőle, ha az igazságot sikerül megismerni, az az egyház erejét növeli - hangsúlyozta a püspök.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár