2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A félelmetes icenusok elől rejtette el ékszereit a gazdag római nő

2014. szeptember 4. 12:45

A római kori Britannia egyik legszebb ékszerleletét találták meg régészek Colchesterben. A karkötőkből, gyűrűkből, karperecekből és láncokból álló gyűjteményt a Boudica vezette icenus sereg Camulodunum ellen intézett támadása idején rejtették el.

Szakértők úgy vélik, a római kori Britannia egyik legszebb ékszerleletét sikerült feltárni a kelet-angliai Colchester főutcája alatt. Az arany karperecekből, fülbevalókból, gyűrűkből, karkötőkből, ezüstláncokból és -érmékből álló leletanyagot a régészek feltételezése szerint Boudica icenus seregének az ókori Colchester ellen i.sz. 61-ben indított támadása előtt rejtette el egy vagyonos római nő.

"A történelmi kontextus teszi érdekessé a felfedezést. Ugyan Boudica és csapatai lerohanták Londont és St. Albanst, sokaknak volt ideje elmenekülni. Igaz, Colchester lakói nem voltak ilyen szerencsések" - mondta el a felfedezés kapcsán Philip Crummy, a Colchester Archaeological Trust igazgatója. "Bár tisztában voltak vele, hogy a római hadsereg hamarosan megérkezik, addig védtelenek voltak, a város védelme nem volt megszervezve. Képzeljük el azt a pánikot és az elkeseredést, amit a felszabadításukra érkező kilencedik légió lemészárlásának híre keltett. Ekkor kétségbeesetten próbálhatták elrejteni értékeiket, például az ékszereket" - tette hozzá.

Boudicca a Délkelet-Britanniában élő brit kelta törzs, az icenusok királynője volt. Mikor férje, az icenus király, Prasutagus halálát követően (i.sz. 60 körül) a rómaiak átvették az uralmat az icén területek felett, s bántalmazták a királynőt és két lányát, Boudica fellázította Britannia lakóit. Serege elfoglalta Camulodunumot (a mai Colchestert), elpusztította Verulamiumot (St. Albans), porig égette az akkor húsz éves Londiniumot (London), 70-80 ezer embert gyilkolva meg. Miután Suetonius Paulinus leverte a felkelést, Boudica i.sz. 61-ben öngyilkos lett.

Camulodunum elfoglalásának és felégetésének nyomai egy jól megkülönböztethető, fél méter vastag, vörös és fekete színű földrétegben láthatók a mai Colchester központjában. A kőzetrétegben - amelyet jelenleg is vizsgálnak a szakemberek - csak ritkán kerülnek elő emberi maradványok, ám a legutóbbi ásatási szezon során értékes anyagot sikerült feltárni. Találtak egy állkapcsot, illetve egy lábszárcsontot, amelyen egy nehéz és éles tárgy, feltehetően egy kard által okozott vágásnyomok láthatók. Az ékszerek mellett ételmaradványokat is azonosítottak, többek között datolyát, fügét, búzát, gabonaszemeket és borsót.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár