2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Papként szolgált a fotográfia szlovén úttörője

2014. augusztus 29. 11:26 MTI

Kiállítással emlékeznek Szlovéniában a kétszáz évvel ezelőtt született Janez Puharra, az üvegre fényképezés feltalálójára, akinek hozzájárulását a fényképezés korai történetéhez csak jóval később ismerték el. 

A szlovén nemzeti múzeumban kialakított tárlatot szeptember 30-áig kereshetik fel az érdeklődők. A fotográfia szerelmesei most először láthatják Puhar eredeti, üveglemezre rögzített fényképeit, amelyek csak öt napig maradnak a tárlaton, majd - törékenységük miatt - másolatokkal helyettesítik őket.

Puhar, aki papként szolgált az egykor az Osztrák-Magyar Monarchiához, ma Szlovéniához tartozó Krajna régió városaiban, a francia Louis Daguerre és Joseph Niépce által 1839-ben kifejlesztett dagerrotípia-készítés módszerére alapozva dolgozta ki saját eljárását 1841-ben.

Felfedezéséről még abban az évben és 1843-ban is beszámolt a helyi lapokban, ám a bécsi tudományos akadémia csak 1851-ben ismerte el eredményeit, míg a francia mezőgazdasági, ipari és kereskedelmi akadémia 1852-ben nyilvánította az üvegre fényképezés feltalálójának.

A ljubljanai kiállítás kurátora szerint a dagerrotípia túlságosan költséges volt, ezért kezdett Puhar üveggel kísérletezni, amellyel nagyszerű eredményeket ért el, és még a franciák képrögzítési eljárását is továbbfejlesztette.

A feltaláló születésének 200. évfordulója alkalmából Szlovénia-szerte különleges programokkal készülnek az év során. Kranjban nemrég új sírkövet avattak Puhar emlékére, és egy neki szentelt vándorkiállítást is összeállítottak, amely azokat a városokat fogja érinteni, ahol Puhar papként szolgált.

A feltaláló tüdőbajban hunyt el 1864-ben szülővárosában, Kranjban. A kurátor szerint Puhar egészségének megromlásához a munkája során belélegzett vegyszerek is hozzájárultak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár