2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Medvekarommal az orrában temették el a kéz nélküli szibériai harcost

2014. augusztus 27. 14:30

A szibériai Omszk városa mellett orosz régészek egy 11-12. században élt, hatalmas termetű szibériai harcos végső nyughelyére bukkantak. 

A rettegett harcos csontjait a szibériai Omszki terület központja, a Szibéria és Kazahsztán határán található Omszk városa mellett tárták fel orosz archeológusok. A "Bogatyr"-nak (Nagy Harcos) elnevezett férfi az átlagembernél 25 centiméterrel magasabbra nőtt, orrába medvekarmot helyeztek, amely hatalmas erejét szimbolizálta. Mellkasára egy díszes, nyírfakéregbe "csomagolt", általában amulettként hordott kis méretű bronz tükröt helyeztek - ez minden bizonnyal az istenekkel való kommunikációt szolgálta.

Mihail Korusenko orosz régész közlése szerint a harcos csontváza mellett bőr- és szőrmemaradványok kerültek elő, amelyek vagy a ruhájából vagy tegezének díszítéséből maradtak hátra. A sírmellékletben találtak 25, még ma is éles, páncéltörő, rombusz alakú, csontból és fémből készült nyílhegyet, illetve egyéb bronz fegyvereket. "Néhányuk egyértelműen hadászati célú volt. A koponyája mögött kantár került elő, ami egyértelmű jele annak, hogy kiváló lovas volt" - fogalmazott az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Tagozatának történésze.

"A harcos egy csatában hunyt el. Bal kezét elveszítette - ezt teste mellé helyezték - , válla pedig eltört. Ennek ellenére megadták neki a végtisztességet, ami azt mutatja, hogy tisztelték. A rituális temetkezés minden eleme arra szolgál, hogy ezáltal feltárjuk és megismerjük a korszak történeti és politikai hátterét" - jelentette ki Korusenko.

Korusenko szerint a férfi 40 év körül halhatott meg és Oroszország egyik őshonos népcsoportjába, a hantikhoz vagy a manysikhoz tartozott. 180 centiméter magas volt, ami akkoriban rendkívülinek számított. Az előzetes vizsgálatok a 11-12. századra datálták a sírt, de várhatóan szeptemberben DNS-vizsgálatokat is végeznek a Tomszki Állami Egyetem antropológusai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár