2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rasszista Fekete Péter?

2014. augusztus 21. 14:04

A tiltakozások és az egyik amszterdami bíróság döntésének hatására megváltoztatják a holland Mikulás segítője, Fekete Péter külsejét.

Amszterdam polgármestere az után jutott erre az elhatározásra, hogy az utóbbi időben sokan tiltakoztak Zwarte Piet, azaz Fekete Péter bőrszíne ellen, mondván, az rasszista jegyeket tartalmaz. Eberhard van der Laan a múlt héten bejelentette, hogy a következő néhány év alatt változtatnak Fekete Péter külsején, akit hagyományosan koromtól fekete arcú fiúként ábrázolnak.

Fekete Péter többször került a viták középpontjába Hollandiában, mivel sokak szerint úgy néz ki, mintha egy, a gyarmati időkben rabszolgasorsba taszított afrikai karikatúrája lenne. Általában fehér férfiak öltöznek be a holland Mikulás, azaz a Sinterklaas segítőjének az ünnepek alkalmával: arcukat befeketítik, ajkaikat kirúzsozzák, afro hajat, fülbevalót és reneszánsz stílusú ruhát viselnek.

A hollandok többsége azon a véleményen van, hogy Fekete Péter pozitív személyiség, ezért a rasszizmus vádja egyáltalán nem állja meg a helyét vele kapcsolatban. Idén nyáron azonban az amszterdami közigazgatási bíróság úgy határozott, hogy Fekete Péter jelenlegi formájában a fekete bőrű emberek negatív sztereotípiája.

A bíróság hat hetet adott a város polgármesterének, hogy átgondolja, valóban engedélyezi-e a november végi Mikulás-bevonulást, a holland gyerekek legnagyobb ünnepét. A testület kérte a polgármestert, találjon olyan megoldást, amely mindenkinek az érdekeit figyelembe veszi. Pam Evenhuis, a Sinterklaas ünnepének lebonyolítását szervező amszterdami bizottság szóvivője közölte: változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a fesztivál örömteli, ne pedig vitáktól hangos legyen.

A vita akkor harapódzott el, amikor abba tavaly bekapcsolódott az ENSZ emberi jogi főbiztosságának antirasszista bizottsága is, s vizsgálatot indított az ügyben. A bizottság vezetője, a jamaicai Verene Shepherd, aki jelenleg is éppen Hollandiában tanulmányozza a feketék helyzetét, akkor "a rabszolgasághoz való visszatérésnek" nevezte a Fekete Péter-hagyományt.

A holland hagyományok szerint Sinterklaas gőzhajón érkezik, s több száz Fekete Péter segíti az édességek és ajándékok szétosztásában. Zwarte Piet 1850-ben, az amszterdami tanár, Jan Schenkman által írt könyv, a Szent Miklós és segítői (Sint Nikolaas en zijn Knecht) nyomán lett a Mikulás-narratíva része. Ekkor tűnik fel először a mór viseletű színesbőrű apród alakja, és ekkor jelenik meg és terjed el a Mikulás bevonulásának aktusa, az intocht.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár