2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A helyi "Szent Grált" kereste a rendőrség egy angol kocsmában

2014. augusztus 8. 13:00 MTI

A brit rendőrség átkutatott egy angol vidéki kocsmát egy ellopott ereklye után kutatva. A fából készült serleget többen a Szent Grálként, vagyis Jézusnak az utolsó vacsorán használt kupájaként tisztelték. 

A rendőrség nyolcfős, kutyával felszerelt egysége a Nanteos-serlegnek nevezett fakupát kereste sikertelenül múlt vasárnap a herefordshire-i Crown Inn kocsmában. A rendőrség szerint a kupát egy kék bársony dobozban őrizték, amelyet egy környékbeli házból loptak el hónapokkal ezelőtt.

"Az egész helyet felforgatták. Optikai kamerákkal vizsgálták át az összes zugot és sarkot" - mesélte a kocsma tulajdonosnője, Di Franklyn. "Általában van néhány mihaszna és zsivány a kocsmában, de egyikük sincs azon a szinten, hogy felbecsülhetetlen értékű ősi tárgyakat lopjon" - tette hozzá.

A serleg a nevét a walesi Nanteos udvarházról kapta, ahol azt 1952-ig őrizték. A serleget VIII. Henrik kolostorokat feloszlató rendelete elől menekülő szerzetesek hozták magukkal a környékre a 16. században. Az ivóedénynek a 19. századtól kezdve csodás gyógyítóképességeket tulajdonítottak, és zarándokok látogatták. Az interneten fellelhető képek alapján a serleg erősen sérült, fél oldala hiányzik.

A Nanteos-serleget már korábban vizsgálták tudósok, akik arra jutottak, hogy az biztosan nem Jézus korából származik, és nem is olajfából készítették, ami a leginkább várható alapanyag egy közel-keleti ivóedény esetében. A legenda szerint a Szent Grált Jézus halála után az őt eltemettető Arimetai József hozta a szigetországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár