2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre kevesebben sajnálják a Szovjetunió széthullását

2014. június 13. 15:12

Ellentmondásosan viszonyulnak az oroszok Moszkva birodalmi ambícióihoz - derült ki egy új felmérésből.

A Levada Központ orosz közvélemény-kutatási központ által végzett felmérés szerint 53 százalékról 71 százalékra nőtt a független orosz államot támogatók aránya Oroszországban. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az önálló Oroszország létét 1998-ban még csak a válaszadók 27 százaléka támogatta, a közhangulatban tapasztalt eme változás sokkal szembeötlőbb.

Ezzel párhuzamosan - nem meglepő módon - csökkent azon orosz honpolgárok száma, akik sajnálják a Szovjetunió széthullását. Ma már csak a megkérdezettek 12 százaléka véli úgy, hogy országukra nézve káros volt a birodalom felbomlása - szemben a 16 évvel ezelőtt végzett felmérés eredményével, amikor ez az arány még 57 százalék volt.

Lev Gudkov, a Levada Központ igazgatója kiemelte: a független Oroszországot támogatók arányának az elmúlt egy évtizedben tapasztalt növekedésében megfigyelhető tendenciája azzal magyarázható, hogy egyre több orosz polgár véli úgy, nőtt az életszínvonala. Gudkov hozzátette: "sok orosz nem érzékeli az ellentmondást az önálló Oroszországért való kiállás és a Krím annektálása között", ehelyett azt tapasztaljuk, hogy "az emberek, akiknél erősödik a hazaszeretet és megtapasztalják a kollektív egység érzését, nem fogják fel ennek következményeit és általában kevésbé lesznek racionálisak."

A moszkvai székhelyű Politikai-technológiai Központ vezetője másképpen közelíti meg a kérdést. Borisz Makarenko professzor úgy látja, az önálló orosz államiságot a "Nyugattól való függetlenségként" is fel lehet fogni, s így már a közvélemény-kutatás eredményei teljesen konzisztensek egymással. Ahogy a Nezaviszimaja Gazeta orosz lap is írta, a "Szovjetunió iránti nosztalgia egyre inkább a múlté", a társadalom ugyanis megváltozott, "az emberek tudják, hogy a múlt nem visszafordítható", bármi is történjen Ukrajnában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár