2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új videón a Hindenburg lángolása

2014. május 14. 10:08

Egy, a nyilvánosság által sohasem látott videó közelebbről és egy teljesen új szögből mutatja be a német Hindenburg léghajó New Jersey-i katasztrófáját.

"Minden katasztrófával kapcsolatban vannak pletykák egy másik felvételről. Nos, ez a pletyka igaznak bizonyult" - mondta Rick Zitarosa amerikai történész, a felvételt újra felfedező Navy Lakehurst Történeti Társaság alelnöke. Az amerikai NBC tévécsatornán bemutatott videó a 245 méter hosszúságú Zeppelin-léghajó balul sikerült leszállását a korabeli filmhíradóktól eltérő szögből mutatja be. A katasztrófáról készült második felvételt 1987-ben, a tragikus esemény 50. évfordulóján egy kis csoportnak megmutatták, ám később feledésbe merült.

A léghajó 1937. május 6-án, csütörtökön reggel 7 órakor 97 fővel a fedélzetén megkezdte leszállását a New Jerseybeli Lakehurst repülőterén. Landolás közben a léghajót a levegőben tartó hidrogén lángra lobbant, amit ma sem tudunk pontosan, mi idézhetett elő. A mostani felvételen jól látható, hogy kissé oldalra dőlt a gép, majd a farka ért először földet. A balesetnek 36 halálos áldozata volt (13 utas, 22 fő a legénységből, egy fő pedig a földi személyzet tagja volt), ám szinte megmagyarázhatatlan módon a zeppelinen tartózkodók többsége életben maradt.

A felvétel nyomán új információk váltak ismertté arról, hogy valójában mi is történhetett a leszállás előtti pillanatokban. "Néhány másodperccel közelebb hoz bennünket a valósághoz, ugyanis ez a videó oldalról kapta lencsevégre a leszálláshoz készülődő Hindenburgot, és hamarabb kapcsolták be a kamerát, mint a többi felvételen" - mondta Kevin Pace, a Navy Lakehurst Történeti Társaság munkatársa.

A szakértők úgy vélik, a videón az látszik, hogy a pilótáknak percekkel a katasztrófa előtt gondjuk támadt a léghajó egyensúlyával. "A legénység tisztában lehetett azzal, hogy a hajó egyensúlyával gondok vannak, megpróbálhatták feljebb emelni az orrát, ám így a hátsó része vágódott a földhöz" - magyarázta Zitarosa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár