2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mit keresett II. Rákóczi Ferenc a Vay-kastélyban?

2014. május 12. 18:15

A Vay-család évszázadokon át épült ősi fészkének padlózatát ma kíváncsi turisták lábai koptatják, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum egyik gyűjteményét tekinthetik meg. Mintegy háromszáz évvel ezelőtt azonban teljesen más szerepe volt a nemesi kúriának, amelyet a kuruc szabadságharc vezérlő fejedelme kétszer is felkeresett. De vajon miért?

Átszúrt szemű szarvas

A történeti Szabolcs és Szatmár megye határán fekvő Vaja központjában − a középkori eredetű templom mellett − áll egy XVII. századi kastély, amelyet a Szabolcs vármegye legrégebbi családjai közül való Vay família építtetett. A család eredetéről keveset tudunk, annyi bizonyos, hogy a 13. század végén IV. Kun László királytól kapták oklevelüket, amelyben Szatmár megyei földek birtokosává nevezték ki őket.

A nemzetség ősi címerében egy átlőtt szemű szarvas látható, amely a családban szájról szájra terjedő monda szerint azonos azzal a szarvassal, amely a honfoglaló magyarok útját mutatta a Kárpát-medencébe. A címer jelentősen kibővült, ugyanis Vay Ádám révén bárói címhez jutott a família, 1830-ban pedig a grófi címet is elnyerték.

A kutatók szerint a Vay-család a XVI. század végén, de legkésőbb a XVII. század elején először egy téglalap alaprajzú (30x10 méteres), alápincézett, kétemeletes, téglából falazott kastélyt építtetett. Az építkezés minden bizonnyal többször, talán hosszabb időre is megszakadhatott − hiszen a földszinti nagyterem boltozatán látható felirat szerint a helyiségek boltozásait 1650-ben fejezték be.

A családot bárói címhez juttató Vay Ádám

A kastély azonban nem sokáig állt ebben a formájában. Nem sokkal az építkezés után újabb munkálatokba fogtak: az épület északnyugati sarkához egy háromszintes tornyot építettek fel, továbbá az első és második emeleten egy-egy belső aknás rendszerű árnyékszéket alakítottak ki. A Vay-család építkezési kedve a XVII. század végén sem lankadt, ekkor a kastély délkeleti sarkához épült egy háromszintes torony. Legkésőbb a XVIII. század első évtizedére, alig 80-90 év alatt a kastély elnyerte végleges, napjainkig érvényes alaprajzi elrendezését.

Ebben a formájában pillanthatta meg a kastélyt az odalátogató II. Rákóczi Ferenc is, aki két alkalommal járt a Vay-kúriában – a felkelés megindulása és hanyatlása idején –, ahol fontos tárgyalásokat folytatott. Első látogatására 1703. július 19-én került sor, ez alkalommal nyerte meg a Vay-testvéreket, Lászlót, Mihályt és Ádámot a felkelés ügyének. Rákóczi már előzőleg kapcsolatban volt a Vay-fivérekkel, ugyanis a nagy hűtlenségi per során a császár őket is elfogatta, és csak 1702-ben szabadultak a bécsújhelyi börtönből. Rákóczi 1703-ban azzal a számítással jött Vajára, hogy a Vay-testvérekben segítő társakat nyer.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár