2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy magzat és édesanyja csontvázára bukkantak a yorki templomban

2014. április 28. 16:47

Az angliai York belvárosában lévő Mindenszentek templomának földalatti kamrájában három, 13. századi emberi maradványt találtak a régészek: egy magzat, az édesanyja, valamint egy testes férfi aludta örök álmát a sírhelyen, amelynek sírkövére a gonosz szellemek kivédésére szolgáló jelek voltak rajzolva.

A maradványok mellett az ókorban használt csatornacsövek, kerámiatöredékek a római kortól egészen a 18. századig, viking eszközök, Northumbria 7. századi királyához Szent Edvin kereszteléséhez kapcsolódó tárgyak is előbukkantak a yorki templom Boldogasszony kápolnájában, amelynek padlóburkolatát több mint fél évezreddel ezelőtt cserélték ki utoljára.

"A sírok megtalálása után vegyészek lepték el a területet, akik a maradványok melletti talajt kezdték el elemezni" - mondta Robert Richards, a feltárást végző régész. A kápolna délkeleti sarkában fellelt közel két és fél tonnás kamra homokkőből készült, a vakolata pedig nedves volt. Mindez annak köszönhető, hogy pontosan a földszinten található priscina (kereszteléshez is használt medence) alatt helyezkedett el. A kamra déli oldalába a 13. század elején különböző ábrákat véstek a sírkészítők, a kutatók szerint ezek a rossz szellemek kivédésére szolgáltak. Az eredményeket még nem tették hivatalosan közzé.

"A Mindenszentek temploma adott otthont az ún. yorki látomásoknak, amelyek a legjobban dokumentált középkori látomások közé tartoztak. A források szerint Szűz Mária hét alkalommal jelent meg Emma Roughtonnak 1421-ben, s megjósolta neki V. Henrik halálát" - mondta Richards, aki a feltárásoktól erre utaló leleteket is remél.

A régészek találtak továbbá több középkori gerendát is a templom nyugati végében, az elemzések alapján alapanyagukat, a fatörzseket 1166 és 1191 között vágták ki. "Ezeket a gerendákat eredetileg az északi templomrész tetőszerkezetéhez használták fel, s valószínűleg a 15. századi templomfelújítás során cserélték ki" - tette hozzá a régész.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár