2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Autóbaleset vagy gyilkosság?

2014. április 23. 10:43 MTI

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy Juscelino Kubitschek egykori brazil elnök valóban a katonai rezsim által megrendelt gyilkosság, és nem autóbaleset áldozata lett 1976-ban - közölte az 1964 és 1985 közötti diktatúra bűneinek kivizsgálását végző országos bizottság.

A testület tagjainak keddi brazíliavárosi sajtótájékoztatóján elhangzott: a két évig tartó vizsgálat során még csak arra utaló jelet sem találtak a dokumentumok, a szakértői jelentések és a fotók között, hogy nem baleset történt.

A szerencsétlenségben nemcsak Kubitschek lelte halálát, hanem sofőrje, Geraldo Ribeiro is. A bizottság megállapítása ellentétes egy másik vizsgálat nemrégiben ismertetett eredményével. Tavaly decemberben a Sao Pauló-i városi tanács által létrehozott igazságtételi bizottság elnöke, Gilberto Natalini közölte: az általa vezetett csoport arra a megállapításra jutott, hogy a baleset valójában a junta által megrendelt merénylet volt.

Kubitschek 1956-tól 1961-ig volt Brazília elnöke. Hivatali ideje után szenátorként szolgált, de a hatalomra kerülő katonai rezsim megfosztotta őt mandátumától és politikai jogaitól. 1976. augusztus 22-én halt meg a Sao Paulo és Rio de Janeiro közötti országúton, Resende város közelében. Hivatalos brazil álláspont szerint 400-an váltak a katonai diktatúra áldozatává. Az 1979-es amnesztiatörvény miatt azonban eddig senkit sem állítottak bíróság elé az akkoriban elkövetett bűncselekmények miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár