2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sörfőző sírját fedezték fel Luxorban

2014. január 7. 09:03

Az egyiptomi Mut anyaistennő sörgyártó mesterének örök nyughelyét fedezték fel japán kutatók Luxor nyugati részén, Al-Khokhában. A jól megőrződött sír falán talált ábrázolások a háromezer évvel ezelőtti mindennapi életbe és a rituális szokásokba engednek betekintést.

A tokiói Waseda Egyetem munkatársai Khonso-Im-Heb sírjára bukkantak, aki a Mut istennő templomához tartozó sörgyártás fejének számított, s a rámesszida kor éveiben (a Ramszesz nevű fáraók uralmának ideje, i. e. 14-13. század) a magtárakért volt felelős. Mut, Ámon isten felesége az Újbirodalom idején az ország egyik legfontosabb istenségévé vált. Egy papiruszon a Nap leányának nevezik, akinek a segítségével halad a csillag égi útján.

A japánok Jiro Kondo vezetésével 2007 decemberében kezdték meg ásatásaikat az Al-Khokha-i helyszínen, közel a Királyok Völgyének sírjaihoz. Éppen a TT47-es számú sír - az Újbirodalom egyik leghatalmasabb fáraója, a 18. dinasztiabeli III. Amenhotep nyughelyén -  előudvarának szokásos tisztítási munkálatait végezték, amikor felfedezték az eddig ismeretlen kamrát.

A sörgyártó sírjának falát, valamint mennyezetét ritka, jól megőrződött ábrázolások tarkítják, amelyeken a mindennapi életből való jelenetek láthatók. A képek bemutatják a sörfőző és családja (felesége és leánya) közti kapcsolatot, valamint bepillantást engednek egyes rituális gyakorlatokba. Az egyik ábrázoláson egy napbárka is felbukkan. A napbárkák általában a fáraók sírjának közelében eltemetett rituális szállítóeszközök voltak, amelyek arra szolgáltak, hogy az uralkodók lelkét az égbe, Réhez vigyék.

Mohamed Ibrahim régiségügyi miniszter elrendelte a helyszín biztosítását, s tájékoztatta a régészeket, hogy helyszínt idővel vissza szeretné adni a turistáknak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár