2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi emberáldozás Kínából

2013. december 3. 09:38

Több mint nyolcvan női koponyát tártak fel régészek a kínai Sanhsziban; a nőket valószínűleg feláldozták.

A tömegsírt az északnyugat-kínai Sanhszi tartományban, az eddig feltárt legnagyobb újkőkori kínai város területén, a Simao romoknál találták meg. Az áldozatok testrészei nem kerültek elő, így szinte bizonyos, hogy a nőket feláldozták, amire valószínűleg a város megalapításához, illetve a városfal megépítéséhez kapcsolódó rituálé alkalmával került sor.

A szakértők szerint nem elképzelhetetlen, hogy egy nagyobb tömegmészárlás, etnikai konfliktus lehetett abban az időben, mivel a korban teljesen bevett gyakorlat volt az ellenség, illetve a hadifoglyok feláldozása. A mostani felfedezés persze nem az első bizonyíték Kína korai történetéből az emberáldozásra. A királyokat és császárokat ugyanis általában ágyasaik vagy szolgálóik mellé temették, s általában őket gyilkolták meg először, néha például elevenen égették el az áldozatokat.

A Senmu megyében található romoknál jelenleg is folynak az ásatások, legutóbb pénteken arról számoltunk be, hogy feltárták a város négyezer éves erődítményeit. Két négyzet alakú őrtorony maradványai kerültek elő - Szu Csou-jung régész nagy jelentőségűnek nevezte a felfedezést, és kijelentette, hogy a lelet sokat segíthet az ősi kínai erődítmények régészeti kutatásában.

A Simao romokat 1976-ban fedezték fel, akkor kisebb település maradványainak gondolták, és csak tavaly derült ki, hogy a feltárt maradványok egy nagyobb település részei: a neolit korszak eddigi legnagyobb kínai városa került elő. Az ásatások során feltárták a városközpontot, valamint a település belső és külső szerkezetét. A régészek szerint a város 4300 éve épült és háromszáz évvel később, a kínai krónikákban feljegyzett első uralkodócsalád, a Hszia dinasztia idején néptelenedett el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár