2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Világháborús vegyi fegyverek fenyegetik a Balti-tengert

2013. szeptember 17. 11:20 MTI

Több tízezer tonnányi második világháborús vegyi fegyver veszélyezteti a Balti-tengert, szakértők szerint aggasztó, hogy nem tudják, hol keressék pontosan a tengerfenéket szennyező anyagokat.

A második világháború után Nagy-Britannia és a Szovjetunió mintegy 65 ezer tonna fel nem használt vegyi fegyvert, illetve töltetet küldött a Balti-tenger mélyére, köztük nem egyet a 249 méter mély Gotland-árokba. „Kutatásunk szerint a Gotland-árokban mintegy nyolcezer olyan lövedék és rakéta lapulhat, ami szennyezi a környezetét” – mutatott rá Jacek Beldowski, a Lengyel Oceanográfiai Intézet munkatársa. „Most már meg tudjuk erősíteni, hogy ezek a tárgyak károsítják a tengerfenéket, eddig csak feltételezéseink voltak” – fűzte hozzá.

Bár a Balti-tenger jéghideg vize a mustárgázt nehéz, kissé ragadós anyaggá szilárdítja, még így is mérgező és hosszú távon veszélyezteti a Balti-tenger gazdag élővilágát – figyelmeztetnek szakértők. Beldowski ezt csak megerősíteni tudja, miután feltűnően nagy arányban találtak beteg, illetve genetikai rendellenességű halakat kutatásuk során. Hozzátette: noha kicsi a valószínűsége annak, hogy az ember közvetlenül érintkezik a mustárgázzal, fennáll a veszélye, hogy fertőzött halat fogyaszt.

A nyilvánvaló szennyezés ténye mellett a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy senki nem tudja pontosan, hol találhatók a második világháborúból itt maradt fegyverek. Bár a műveletben résztvevő brit és a szovjet hajók akkor speciális zónákat jelöltek ki a feladatra, Moszkva nem mindig tartotta be a szabályokat. „Sajnos amint a szovjetek megtudták, hogy mit szállítanak, a lehető leghamarabb meg akartak szabadulni rakományuktól” – mondta el Beldowski.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár