2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csillagvizsgálót fedeztek fel a Machu Picchun

2013. szeptember 13. 18:46 MTI

Csillagvizsgálónak bizonyult perui és lengyel régészek vizsgálódásai alapján egy korábban ismeretlen építmény a Machu Picchun. A Varsói Egyetem és a Wroclawi Műszaki Egyetem kutatóinak a nehéz terep ellenére is sikerült háromdimenziós lézerképet alkotniuk.

A jól kidolgozott kövekből épült obszervatórium az inka romvárost magában foglaló régészeti nemzeti parknak egy lezárt részén áll, és a park igazgatója, Fernando Astete Victoria antropológus fedezte fel a Huayna Picchu-hegyen tervbe vett katalogizáló munkálatok előkészítése során. Az igazgató lengyel szakemberek segítségét kérte az építmény felméréséhez.

A Varsói Egyetem és a Wroclawi Műszaki Egyetem kutatóinak a nehéz terep ellenére is sikerült háromdimenziós lézerképet alkotniuk, amelynek segítségével aztán elkészült a "lenyűgöző építmény" pontos modellje. Az elemzések előzetes eredményei arra utalnak, hogy a vizsgálót inka papok, asztronómusok egy kis csoportja használta égitestek helyzetének pontos megfigyelésére a Yanantín-hegy csúcsaihoz viszonyítva.

A csillagvizsgáló jelentősége kivételes a szakemberek szerint. Inka szertartásos helyszínek - nagy terek, napfordulók tiszteletét emelt létesítmények - már korábban is ismertek voltak, ez azonban egy másfajta szentély. Az El Mirador (Kilátó) néven emlegetett csillagvizsgáló a felfedezett egyetlen precíz csillagászati megfigyelő, eltekintve a szintén a Machu Picchun lévő Intimachay csillagászati barlangtól - a "Nap barlangjától" -, amelyre tavaly véletlenül bukkantak ugyancsak perui és lengyel kutatók.

A lengyel szakemberek 2008 óta dolgoznak a Machu Picchun, munkájuk elsősorban a kövek állagmegőrzésére, 3D-s dokumentálásra és az archeoasztronómiára terjed ki.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár