2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szláv harcosok sírjait találta meg a borz

2013. augusztus 21. 08:53

Nyolc középkori sírt, köztük két szláv hadvezér temetkezési helyét találták meg Németország északi részén. A német archeológusok nem várt segítséget kaptak egy borz személyében.

Van olyan régész, aki térképek, mások írott források révén jutnak el a történelmi felfedezésekig, de persze olyanok is, akik szintén „hagyományos” eszközökkel, ásóval, „kőműves kanállal” bukkannak rá egy-egy értékes leletre.

Német archeológusoknak azonban nemrégiben a kertészek és kerttulajdonosok rémálma, egy borz volt a segítségükre: a kistestű emlős a németországi Stolpe határában nyolc 12. századi sírhoz, köztük két szláv hadvezér temetkezési helyéhez „vezette” el a szakembereket.

Egyszer ugyanis két helyi szobrászművész – egy férj és egy feleség – arra lett figyelmes, hogy egy borz odúját ássa; az üregben először egy medencecsont került elő, a pár ekkor rögtön tudta, hogy valami érdekes dolgot rejthet a föld. „A kamerát leeresztettük, s távvezérléssel fényképéket készítettünk a járatról” – nyilatkozta az egyik szobrász, Hendrikje Ring a német Der Spiegelnek. „Itt több ékszert találtunk, kiemeltük őket és értesítettük a hatóságokat” – tette hozzá.

Az egyik hadvezér mellé kétélű kardot, lábához pedig bronztálat temettek. „Abban az időben az ilyen tálak az étkezés előtti kézmosáshoz kellettek” – magyarázta Felix Biermann, a göttingeni Georg-August Egyetem régésze. „Ezek a tálak azt mutatják, hogy az illető az uralkodó osztályhoz tartozott” – fűzte hozzá Biermann.

Ugyanez a harcos egy elegáns, a görög omega betűt formázó bronz csatos övet viselt, mindkét végén egy-egy stilizált kígyóval. Biermann szerint a sérülések és törések természetéből ítélve kijelenthető, hogy halálát lándzsa- és kardszúrások okozták, illetve hogy leesett lováról. Egy másik sírban egy női csontvázat találtak; az elhunyt fogai közé érmét helyeztek, a hiedelem szerint ugyanis ezzel kellett fizetni a révésznek, hogy a folyó egyik partjáról a másikra szállítsa utasát. A szakértők szerint az elhunytakat akkor temették el, amikor a területen a pogány szláv törzsek és a keresztények harcoltak egymással. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár