2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jogi útra terelik a perui piramisok lerombolásának ügyét

2013. július 5. 09:53 MTI

A perui kulturális minisztérium feljelentette azt a két építési vállalkozást, amelyek leromboltak egy ötezer éves piramist a dél-amerikai országban.

A tettesek exkavátorral estek neki a hat méter magas, 2500 négyzetméter összfelületű építménynek az El Paraíso néven ismert lelőhelyen. Miután a piramist a földdel tették egyenlővé, a helyére hulladékot szórtak, majd azt meggyújtották, vélhetően a terület teljes "megtisztítása" céljából.

A piramis elpusztítása után megpróbálták megsemmisíteni a lelőhelyen található másik három piramist is, de az örökségvédő aktivisták által riasztott rendőrség fellépése miatt erre már nem maradt idejük. A rendőrség egy ismert környékbeli családot és egy ingatlanfejlesztő céget gyanúsít a példátlan vandalizmussal.

A kulturális minisztérium figyelmeztetett, hogy a nemzeti kulturális örökség megrongálásáért nyolc évig terjedő börtön szabható ki Peruban. Az eset óta tíz rendőr vigyázza folyamatosan a lelőhely biztonságát - mondta el Rafael Varón kulturális miniszterhelyettes az El Peruano című lap csütörtöki száma szerint.

"Helyrehozhatatlanok a károk. Már soha nem tudjuk meg, hogy milyen tárgyak és anyagok voltak a piramisban és hogyan élt a társadalom a piramis építése idején" - fejtette ki Marco Guillén, El Paraíso vezető régésze a Canal N televíziós csatornának.

Az El Paraíso a legnagyobb - 64 hektáros - és leggazdagabb régészeti lelőhely a perui főváros, Lima térségében. Feltárása tavaly decemberben kezdődött meg, februárban már meg is találták az első jelentősebb leletet, egy olyan tűzrakóhelyet, amely egy 4-5 ezer évvel ezelőtti vallási szertartáshoz köthető. Az itt található ősi teraszos építmények szolgáltak mintául a későbbi pre-inka, majd inka civilizációnak. Eddig összesen tizenkét piramist fedeztek fel a területen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár