2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nelson: gyilkos nép a francia

2013. június 18. 17:39

"Gyilkos, rabló, elnyomó és hitetlen" - írta Lord Nelson admirális a franciákról még 1799-ben egy most előkerült levélben, amelyben a köztársaságot is ostorozza.

A brit-francia történelmi rivalizálás egyik ékes példáját nyújtja Lord Horataio Nelson nemrégiben ismertté vált levele, amelyet a napokban árvereztek el Nagy-Britanniában. A levélben a britek legendás admirálisa nem válogatja meg szavait ősi ellenfelével, a franciákkal kapcsolatban, akiket „tolvajoknak, gyilkosoknak, elnyomóknak és hitetleneknek” nevez. Nelson leszögezi, hogy senkiben nem bízik meg közülük, a franciáktól pedig nem látott mást, csak „zsarnokságot és elnyomást”.

A négyoldalas levelet a trafalgari győző az 1798-as nílusi csata után írta, mikor a Royal Navy hőse legyőzte Napóleon flottáját Egyiptomnál. Nelsonnak lesújtó véleménye van a köztársaságról, amelyet egy „többfejű szörnyetegnek” nevez, s úgy véli, hogy a problémáikat csak akkor tudnák megoldani, ha Franciaország államformája is királyság lenne. Szerinte „az uralkodónak adhatnak rossz tanácsot és cselekedhet rosszul, de a Köztársaság sohasem cselekszik jól, a cselszövők egymást támogatják, és együtt meglépik azt, amit egyetlen ember nem merne.”

A győztes nílusi csata után Nelson Palermóba hajózott és onnan írta meg levelét Bronte hercegének. 1800-ban indult vissza, majd több ütközetet vállalt, mielőtt Trafalgarnál sor került volna a franciák elleni döntő tengeri ütközetre, amelyet bár megnyert, a csatában életét vesztette. A levelet a múlt héten, 9 ezer fontért ütötték le az International Autograph Auctions árverésén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár