2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lengyel foglyok ritka rajzai kerültek vissza Auschwitzba

2013. május 30. 16:12 MTI

Egykori lengyel foglyok ritkaságszámba menő illusztrált emlékirataival gyarapodott a lengyelországi Auschwitz-múzeum egy amerikai adomány jóvoltából.

A kilenc rajzot tartalmazó emlékiratokat a napokban adta át az emlékhelynek egy amerikai katona özvegye. Clifford Hensel hadnagy részt vett a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadításában, és ott találkozott a foglyokkal, akiket Auschwitzból hurcoltak magukkal a Vörös Hadsereg elől menekülő nácik.
Az amerikai katona ajándékba, "hálából a lengyeleknek nyújtott segítségért" dedikálással kapta az emlékiratokat és a rajzokat a három lengyeltől, akikről a sorszámukon és a nevükön kívül semmit sem tudni.

A fekete tintával, illetve vízfestékkel készült komor rajzok egyebek közt gázkamrákat és egy akasztást ábrázolnak. Rejtély, hogyan jutottak a rabok papírhoz a lágerban, ahol a papír birtoklása az életébe kerülhetett a foglyoknak. Auschwitzban 1941 októberétől működött egy rajzműhely, ahol a művészi hajlamú rabok a nácik megrendelésére készítettek rajzokat, festményeket.

A megajándékozott amerikai katona életében sosem volt hajlandó beszélni arról, hogy mit élt át a lágerek felszabadításakor. A háborús emlékeket 2008-as halála után találta meg hagyatékában a kaliforniai özvegy, aki egy múzeumi közlemény szerint úgy gondolta, hogy az emlékhelyen van a legjobb helyük. Elzbieta Cajzer, az auschwitzi gyűjtemények vezetője "nagyon nagy értékűnek" nevezte a ritka adományt "mind történelmi, mind művészeti szempontból".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár