2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem gyászolták az elhunyt csecsemőket az ókori Itáliában

2013. január 23. 08:49

Egy csecsemő halála nem adott különösebb okot a gyászra az ókori Itáliában – állítja egy régész, miután egy időszámításunk előtti 8. századra datált olaszországi műhely padlóján talált csecsemőcsontokat vizsgált meg.

Az érdekes leletek a toszkán várostól, a Romulus unokaöccse, Senus által alapított Siena-tól 25 kilométerre elhelyezkedő lelőhelyen, Poggio Civitate-nál kerültek elő. A település a feltételezések szerint legkorábban már az i.e. 8. századtól lakott volt; a régészek a lakóházak mellett egy hosszan elnyúló, a szabad ég alatt kialakított helyiséget találtak, amelyet az ókoriak műhelyként használtak, és főleg terrakotta tetőcserepet állítottak elő.

1983-ban régészek a műhely padlója alatt disznó-, bárány- és kecskecsontokat tártak fel, ami önmagában még nem számított volna rendkívüli felfedezésnek. Nem úgy az a két karcsont, amely egy, röviddel a születése után legyilkolt csecsemőből (esetleg csecsemőkből) maradt hátra. 2009-ben újabb csecsemőcsont került a felszínre, ezúttal egy medencecsont.

Anthony Tuck, a Massachusettsi Egyetem régésze szerint két magyarázat állhat az érdekes jelenség mögött: a csontokat egyszerűen a padlón felejtették, vagy a nagyszámú állatcsont között hagyták. Tuck úgy látja, hogy a csontokat olyan, alacsony társadalmi státusú emberek – szolgák vagy rabszolgák – hagyták ott, akiknek egy csecsemő elveszítése szinte semmilyen fájdalmat nem okozott.

A képet tovább árnyalja egy harmadik felfedezés: 1971-ben archeológusok a kőtörmelékek között újabb, csecsemőkhöz tartozó csontokat találtak a falnak támasztva. Így – fejtegeti Tuck – úgy tűnik, mintha az ókoriak nem tettek volna különbséget az emberi maradványok és az építészeti hulladék között. A vagyonos család házában talált csecsemő talán a szolgáé volt, esetleg egy családtag, akinek halála – bármennyire is furcsának tűnhet mai szemmel nézve – még a magas státusúakat sem rendítette meg.

A felfedezések megerősítik azt, ami már eddig is köztudott volt: nevezetesen, hogy az ókori Itáliában egy csecsemő nem kapott olyan törődést, mint egy idősebb gyermek. Sajnos azonban a csecsemőcsontok nem maradtak fenn jó állapotban, így nem tudjuk pontosan, hogyan bántak az ősi toszkánok leszármazottjaikkal. Elenyésző számú gyermeksír maradt fenn ebből az időből, de ezeken a temetkezési helyeken rengeteg ékszert találtak, ami azt jelzi, hogy a gazdag családok utódjaikat a felnőttekéhez hasonló temetkezésben részesítették.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár