2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mikor kezdődött az első világháború?

2012. november 8. 08:03

Bár már az általános iskolában is tanítják, csak a megkérdezett brit fiatalok fele tudott helyesen válaszolni a kérdésre - derült ki a British Future legutóbbi felméréséből. A kutatás többi eredménye is lehangoló.

A 16-24 év közötti megkérdezetteknek csak a fele (46 százalék) tudta megmondani, hogy mikor robbant ki az első világháború, s még ennél is kevesebb (40 százalék) fiatalnak sikerült megneveznie 1918-at, mint a konfliktus utolsó évét - olvasható egy új felmérésben.

A nemzeti identitás legfontosabb kérdéseivel és korszakaival foglalkozó független szervezet, a British Future legutóbbi kutatásából egyéb érdekességek is kiderülnek. A megkérdezett brit fiatalok 12 százaléka például úgy tudja, hogy a napóleoni háborúk egyik legfontosabb ütközete, a waterlooi csata az első világháború idején történt.

Minden tízedik válaszadó úgy tudja, hogy a rózsák háborújára pontot tevő, a Yorkok és a Lancasterek között kitört 1485-ös bosworth-i ütközet az első világégés idején zajlott, 13 százalékuk pedig szintén 1914 és 1918 közé teszi az ardenneki ütközetet (1944. december-1945. január).

Ezek után talán meg se lehetne lepődni azon, hogy a brit fiatalok kétharmada nem tudta, mely nemzetek segítették (Kanada, Ausztrália, India) Nagy-Britanniát a háborús erőfeszítésekben, de például az is csak minden negyedik megkérdezett előtt volt ismert, hogy Kenya csapatokat küldött a koronának.

A fiatalok egy része azzal sincs tisztában, hogy mekkora volt Nagy-Britannia és a brit Nemzetközösség embervesztesége a négy évig tartó konfliktusban. A válaszadók tíz százaléka szerint kevesebb mint tízezren vesztették életüket 1914 és 1918 között, miközben csak a somme-i csata első napján tízszer ennyien haltak meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár