2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

II. János Pál pápa szobrot kapott Csurgón

2012. október 1. 10:12 MTI, Múlt-kor

II. János Pál pápa szobrával gazdagodott vasárnap a csurgói Jézus szíve templom parkja. A márvány talapzatra állított bronz mellszobrot, Lebó Ferenc szobrászművész alkotását, Balás Béla kaposvári megyés püspök áldotta meg, majd ünnepi szentmisét celebrált.

A 2005-ben elhunyt katolikus egyházfő kiemelkedő érdemeit méltatva a megyés püspök úgy fogalmazott: a világ első számú tekintélyévé vált, Kelet és Nyugat figyelt rá, a fiatalok lelkesedtek érte, a kívülállók értették, ellenségei is tisztelték.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatáskezelő rendszerének kialakításáért, valamint egyes források ágazatközi koordinációjáért felelős miniszteri biztos a szoboravató ünnepségen kiemelte II. János Pál nyitottságát, igazság és emberszeretet, mély hitéből fakadó türelmességét, értékközvetítő korszerűségét.

"Tanulhatunk tőle annak tekintetében, hogy hogyan lehet a másként gondolkodó, a másként érző embert tisztelettel és türelemmel meghallgatni, és vele párbeszédet folytatni" - mondta a miniszteri biztos, hozzátéve: mindezt megalkuvás nélkül tudta megtenni, kiállt a szegények, az elesettek, a rászorulók, különösen a gyermekek érdekei mellett.

Csurgó korábbi polgármestere, Szászfalvi László református lelkészként is reményét fejezte ki, hogy II. János Pál mellszobra és az immár nevét viselő tér a város ökumenikus szellemiségét, és az ebből táplálkozó értékorientált közéletet erősítheti a múltját, értékeit, tradícióit őrző kisvárosban.

Füstös János (Fidesz-KDNP), Csurgó polgármestere köszöntőjében felidézte a templom építésének történetét, majd arról az összefogásról beszélt, amelynek eredményeként egy három és féléves előkészítő munka után II. János Pál pápa szobrának avatásával egyúttal átadhatták a róla elnevezett parkot is, amelyet a belváros rehabilitációs programjának részeként európai uniós és hazai forrás bevonásával, 13 millió forintból újítottak meg.

A szoboravató ünnepségen a gyülekezet tagjai mellett részt vett Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság konzulja és Ljiljana Pancirov, a Horvát Köztársaság pécsi főkonzulja. A modern stílusú Jézus szíve templom - Csurgó második római katolikus temploma - 1934-1937. között épült a hívek adakozása, köztük a magyar katolikus diákifjúság anyagi segítsége révén, Kiss István csurgói születésű mérnök tervei alapján.

Dél-Somogy egyik legnagyobb, kétezer embert befogadni képes templomának építését Longauer Imre csurgói hittanár szorgalmazta és indította el. A berendezéséhez, csakúgy mint az építéséhez adományokkal járultak hozzá a hívek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár