2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Prehisztorikus sziklarajzokat találtak az Azori-szigeteken

2012. augusztus 30. 11:29

Terceira szigetén prehisztorikus sziklarajzokat találtak, ami alapján kijelenthető, hogy a portugálok érkezése előtt már több ezer éve is éltek emberek a nyugat-európai országhoz tartozó szigetcsoporton.

„Azt gondoljuk, hogy a sziklarajzok a bronzkorra datálódnak” – summázta friss kutatási eredményeiket a Portugál Régészeti Kutatások Szövetségének (APIA) elnöke, Nuno Ribeiro.

A kutató az elmúlt három évben végig azt hangoztatta, hogy az Azori-szigeteken talált régészeti maradványok a portugál hajósok érkezése előtti korokra keltezhetők. „Van egy római kori feliratunk, egy barlangrajzunk, megalitikus formáink és számos olyan struktúra található szétszórva a szigeteken, amelyek interpretációját új módon kell elvégeznünk” – számolt be Riberio a kutatás jelenlegi állapotáról.

„Úgy gondoljuk, hogy itt-ott templomok és hipogeumok is (őskeresztény vagy római kori föld alatti üregek) vannak. Semmi kétségünk nincs afelől, hogy szentélyek is lehetnek a szigeteken” – fűzte hozzá Ribeiro. A szakember számos maradványt talált az Azori-szigeteken az i.e. 4. századtól kezdve, ami alapján bátran kijelenthető, hogy a területen a 15. században érkező portugálok előtt is volt emberi jelenlét.

2011 júliusában Ribeiro régésztársával, Anabela Joaquininóval (APIA) Monte Brasil, Angra do Heroismo és Terceira szigetén sorra fedezett fel i.e. 4. században épült karthágói templomokat, amelyeket a feltételezések szerint a föníciai napistennő, Tanit tiszteletére emeltek; az épületek párjai a Mediterráneum többi kultúrájában, így a görögben és a karthágóiban is megtalálhatók.

A régészpáros Terceira és São Miguel szigetén ráadásul ősi sziklarajzokat és szunnita feliratokat is talált, míg Terceirán és Corvón őskeresztény hipogeumok kerültek elő, de hasonló felfedezésekről számoltak be Santa Maria és Flores szigetén is. Sok munka van még hátra, ahogyan azt Ribeiro jelezte is: „Az Azori-szigetek régészeti felmérése még el sem kezdődött”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár