2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bronzkori kerámiadarabon lehet a legkorábbi brit hajóábrázolás

2012. augusztus 24. 19:02

A Nagy-Britanniától délnyugatra lévő Scilly-szigetekhez tartozó St. Agnes szigeten egy bronzkori ásatás során fellelt kerámiadarabra karcolt hajó valószínűleg a brit szigetek legkorábbi árbocos hajó ábrázolása, amelyen egy háromezer éves föníciai kereskedelmi vízi jármű lehet.

Ahogyan a legtöbb régészeti korszakot a brit történelemben, úgy a bronzkort is folyamatosan újraértékelik a régészek és a történészek, hiszen gyakran kerülnek elő újabbnál újabb leletek. Most éppen a bronzkor határait feszegeti egy kis kerámiadarabka, amely jelenleg a cornwalli National Maritime Museumban található.

A 2009-ben a Nagy-Britanniától délnyugatra lévő Scilly-szigetekhez tartozó St. Agnes szigeten egy bronzkori ásatás során fellelt kerámiadarab bekarcolt vonalairól néhány régész úgy véli, hogy egy vitorlást ábrázolnak. Az árbocos hajók a brit szigeteken az i.e. első századig ismeretlenek voltak. A kerámiadarab az időszámításunk előtti 1000-800 körüli időkből származik.

Sean Taylor, a Cornwall Council Historic Environment Service (CCHES) régésze szerint a lelet rendkívüli fontossággal bír, mivel általa sokkal könnyebben megérthetjük a bronzkort. „A kerámiadarab egy vastag falú edény, talán egy főzőpohár része lehetett, az ábrákat kézzel karcolták rá” – mondta.

„Ha ez tényleg egy hajó, akkor valószínűleg egy árbocosról van szó, amely a hajó legkorábbi ábrázolása Nagy-Britanniában” – tette hozzá. Taylor úgy véli, a rajz egy föníciai kereskedelmi vízi járművet jelenít meg, amelyet a Scilly-szigetekről láthattak a bronzkoriak, „akik úgy vélték, hogy mindenképpen meg kell örökíteniük a látványt”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár