2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több milliós piaca van a náci relikviák után kutató sírrablásnak

2012. augusztus 22. 16:31

A második világháborúban elesett német katonák temetkezési helyeit dúlják fel sírrablók, akik egy több millió eurós piacot látnak el náci relikviákkal. A kereskedők Mekkája Nagy-Britannia, ahol hatalmas kereslete van az ilyen emlékeknek.

Több száz leletet vittek el az oroszországi Novgorod melletti Demjanszkból és a lettországi Kurlandnál található hadisírokból, ahol a második világháborúban elhunyt német katonák alusszák örök álmukat. A tárgyak azóta az interneten és különböző vásárokon tűntek fel, míg az emberi maradványokat tömegsírokba temették.

„Ez a csatahelyek meglopása, miközben a csontokat hevenyészett gödrökbe rejtik” – nyilatkozta Paul Reed régész. „A második világháborús régészet még csak gyerekcipőben jár, ezek az emberek pedig lerombolják a jövőt és megszentségtelenítik az elesettek sírjait. Senki nem érdemli meg, hogy csontjait kiássák” – tette hozzá.

A hírek szerint a hadisírokból kiásott tárgyakat Európa legnagyobb, a Hop Farmon (Kent) megrendezett katonai vásárján adták el – értesült a The Telegraph. Franciaországban és Németországban tilos az ilyen célú kereskedelem, Nagy-Britanniában azonban semmi nem állja az útját. A gyűjtők azt hangoztatják, hogy ők hadtörténészek, s nem olyan neonácik, akik inkább az olcsóbb replikákat veszik.

A kereskedelem központi "szereplője" Oroszország, ahol több százezer német katona veszett oda a Vörös Hadsereg támadását követő 1942-es visszavonulás idején.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár